toni-braxton.jpg

Mai a fost Luna conștientizării lupusului și Toni Braxton a folosit această ocazie pentru a vorbi despre viața cu această boală autoimună cronică, scrie cbsnews.com.

Într-un interviu cântăreața, producătoarea și actrița câștigătoare de Grammy, care are 55 de ani, a spus că a fost diagnosticată cu lupus sistemic acum 15 ani, dar a avut simptome „chiar cu mulți ani înainte de asta.”

„Am avut complicații grave de sănătate, inclusiv acum, când începe să-mi afecteze rinichii… Pielea, părul, inima, organele mele vitale încep să fie afectate”, a spus ea. „Îmi place să cânt. Îmi place să fac turnee, dar știu că nu pot face șase până la șapte spectacole pe săptămână. Corpul meu nu mă va lăsa să fac asta. Dar încerc întotdeauna să găsesc partea bună. Poate pot face două până la trei spectacole pe săptămână.”

Toni Braxton îi încurajează și pe alți pacienți cu lupus să-și facă verificările medicale periodice.

„Nu ratați întâlnirile la medic. Sunt atât de importante”, a spus ea. „Doar pentru că ai lupus nu înseamnă că lupusul te are pe tine… Putem trăi cu el. Mergi la medic, fă-ți controale.”

Iată câteva informații de bază despre lupus:

Lupusul este o boală cronică ce poate provoca inflamație și durere în tot corpul. Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al corpului – care de obicei luptă împotriva infecțiilor – atacă propriile țesuturi și organe sănătoase, explică Clinica Mayo.

Când oamenii vorbesc despre lupus, de obicei se referă la lupusul sistemic, care este cea mai comună formă, conform Fundației Lupus din America. Dar există și alte trei tipuri, explică organizația, inclusiv:

Inflamația cauzată de lupus poate afecta multe părți diferite ale corpului, inclusiv articulațiile, pielea, rinichii, celulele sanguine, creierul, inima și plămânii — dar niciun caz de lupus nu este exact la fel, explică specialiștii Mayo Clinic.

Semnele și simptomele pot apărea brusc sau se pot dezvolta lent, pot fi ușoare sau severe și pot fi temporare sau permanente. „Majoritatea persoanelor cu lupus au o formă ușoară a bolii, caracterizată prin episoade — numite crize — când semnele și simptomele se agravează pentru o perioadă, apoi se ameliorează sau chiar dispar complet pentru un timp.”

Simptomele comune includ oboseala extremă, durerea articulară sau o erupție în formă de fluture care apare pe față.

În funcție de partea corpului afectată de boală, alte simptome pot include:

– febră

– rigiditate și umflarea articulațiilor

– leziuni cutanate care apar sau se agravează la expunerea la soare

– dificultăți de respirație

– dureri în piept

– ochi uscați

– dureri de cap

Sursă foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Psoriazis, lupus, tiroidita: vedetele care suferă de boli cronice GALERIE FOTO

Preluat de la: csid.ro