rasing_star_amdaris.jpg
Andrei Secu este un tânăr de 23 ani, fost absolvent al Facultății Tehnologii Informaționale și Statistică Economică (TISE) din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei. În anul 2019, Andrei a devenit licențiat la specialitatea Informatică aplicată, iar doi ani mai târziu și-a luat diploma de masterat în domeniul Managementului Informațional. În prezent, Andrei Secu activează în calitate de Senior Quality Assurance Engineer în cadrul companiei AMDARIS S.R.L., totodată, el este activ interesat de dezvoltarea personală, calitatea produselor și sport.

Andrei afirmă, că facultatea TISE de la ASEM este o comunitate de oameni deschiși în care se discută și se analizează subiectele din domeniul Tehnologiilor Informaționale, în raport cu anumite aspect financiare, legate de business, precum este management-ul, contabilitatea și antreprenoriatul.

Perioada de studenție

„Viața de student pentru cei din IT rămâne a fi una lungă, deoarece domeniul solicită perfectarea continuă și ajustarea abilităților după tehnologiile și tendințele pieței. Dacă e să mă refer anume la facultatea TISE, cred că am avut partea de experiențe care m-au format într-o oarecare măsură. Pornind de la viața din cămin și terminând cu experiența de senator în cadrul structurii decizionale superioare de la ASEM. Am avut parte de foarte multe provocări și momente din care am învățat lecții importante.

Relația cu colegii și profesorii pe care i-am avut a fost una bazată pe respect și conlucrare, ceea ce m-a făcut să mă simt și mai liber pe toată perioada studiilor.

<!–

–> <!–

–>

Studiile în domeniul economic și IT

La facultatea TISE, procesul de învățare rămâne a fi unul clasic, alcătuit din cursuri teoretice, seminare și laboratoare practice. În ceea ce ține de obiectele studiate, ar fi greu să numesc cel mai util și interesant curs, deoarece nu este doar unul. Pot, însă, spune cu certitudine, că randamentul cursurilor predate depinde direct de implicarea studenților în cadrul procesului educațional propriu-zis. Aici mă refer la întrebările și studiile de caz pe care noi, studenții le putem propune profesorilor.

Dacă e să fiu sincer, veniturile financiare care se pot obține în domeniul IT reprezintă unul dintre argumentele principale pentru care am ales aceste studii, în același timp și provocările tehnice pe care le propune domeniul IT sunt interesante și utile. Anume acestea au fost motivele pentru care am decis să aleg ASEM în detrimentul altor instituții –  alegere pe care nu o regret acum.

Cum a aflat despre facultatea Tehnologii Informaționale și Statistică Economică

Facultatea TISE am descoperit-o datorită faptului că deja cunoșteam câte ceva despre ASEM și despre unii profesori cu merite în domeniul IT, chiar înainte de a absolvi liceul. După ce m-am decis că fac această alegere, m-am informat mai mult despre TISE prin intermediul platformelor de informare ale ASEM.

Primele experiențe profesionale

Experiența mea profesională a început chiar din timpul studenției, deoarece am avut mai multe job-uri part-time. După 2 stagii de practică consecutive în cadrul a două companii de rang corporative internaționale, m-am regăsit în calitate de inginer în asigurarea calității automatizate la compania ENDAVA, pe atunci fiind încă student la facultate. Așa cum domeniul IT este unul foarte divers, am fost mereu tentat să încerc diferite direcții în IT. De asemenea, am participat la un curs gratuit de testare realizat în parteneriat cu facultatea, care a fost organizat de către foștii studenți chiar în incinta universității, acolo unde este un IT Hub și condiții pentru activități adiționale.

În paralel cu studiile, lucrurile au mai evoluat și astfel am reușit să obțin mai multe certificări internaționale și să profesez la un nivel mult mai înalt. Acum, activez în calitate de Senior Quality Assurance Engineer în cadrul companiei AMDARIS S.R.L.

IT-ul în Republica Moldova

Dezvoltarea domeniului IT în Moldova este favorizat de cadrul legal prevăzut de legislația în vigoare, ceea ce permite companiilor cu capital străin să vină cu oferte generoase pentru specialiștii din domeniu. Cererea pe piață a specialiștilor poate fi ușor confirmată de anunțurile găsite pe portalurile de angajare, unele din ele fiind însoțite și de un salariu orientativ, destul de motivant.

Încurajare pentru viitorii studenți

Personal, consider ASEM drept o comunitate intelectuală al cărei scop este de a pregăti specialiști capabili să-și atingă aspirațiile profesionale și personale. TISE este pentru cei care-și doresc posesia proporțională a domeniului Tehnic combinat cu cel Economic. Având în vedere scopul principal al facultății, sunt sigur, că studenții care își doresc să studieze IT-ul, pot să-și atingă rezultatele dorite chiar înainte de absolvire, asta deoarece TISE susține creșterea și dezvoltarea personalităților prin încurajare și suport.”

***

Acest articol este realizat în cadrul proiectului ,,Consolidarea capacităţilor instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu suportul Proiectului TEKWILL implementat de ATIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanţatorilor.

Preluat de la: diez.md