aeroport-scaled-1.jpg
Aeroportul Internațional Chișinău a emis un comunicat de presă în care a explicat de ce în perioada pandemiei se formează aglomerație în aeroport. Totodată, administrația aeroportului a anunțat că va crea un grup de lucru cu implicarea specialiștilor din mai multe domenii, cu scopul de a rezolva această problemă.

Conform comunicatului, măsurile şi cerinţele aplicate pentru a preveni răspândirea COVID-19 sunt o primă cauză care a determinat formarea cozilor și aglomeraţiei pe aeroportul Chişinău, la fel ca şi pe alte aeroporturi din lume.

„Dacă înainte de pandemie, verificarea documentelor pașaportului dura aproximativ 30 de secunde per pasager, acum această procedura durează până la 5 minute. Astfel pe lângă verificarea paşapoartelor, în prezent  sunt verificate amănunțit disponibilitatea și corectitudinea completării tuturor documentelor anti-epidemiologice, ținând cont de solicitările ţărilor de destinaţie. De asemenea sunt verificate certificatele de vaccinare, testele PCR pentru COVID-19, testele la anticorpi, hărțile epidemiologice, declarațiile de conformitate privind carantina și, dacă este necesar, autoizolarea.”

Potrivit administrației, un alt motiv pentru încărcarea infrastructurii aeroportuare este şi faptul că Aeroportul Internațional Chișinău, conform normelor internaționale, este un aeroport de nivelul 1 – adică nu un aeroport coordonat de sloturi.

<!–

–> <!–

–>

„Acest lucru obligă aeroportul să accepte toate zborurile programate de companiile aeriene, iar deseori programul lor coincide în timpul plecării şi al sosirii. Anterior, gestionarul aeroportului a avut posibilitatea să intervină în procesul de modificare a programului de zboruri prin publicarea informaţiilor aeronautice în jurnalul AIP al RM. Conform acestor măsuri, companiile aeriene erau obligate să coordoneze programul de zboruri cu administratorul aeroportului, pentru a evita aglomeraţiile de oameni în terminal. Dar, acest instrument de intervenţie a operatorului aerodromului  în programul de zboruri a fost anulat de către unul din guvernele anterioare, astfel încât administraţia aeroportului a pierdut orice posibilitatea de a influenţa procesul de stabilire a programului de zboruri”, se mai arată în comunicat.

Administraţia aeroportului recomandă pasagerilor să studieze regulile de zbor ale companiilor aeriene și să pregătească din timp toate documentele solicitate de compania aeriană și de ţara de destinație, precum și să respecte cu strictețe timpul pentru sosirea în avans la aeroport pentru trecerea tuturor formalităților de verificare a pașaportului, vamale și anti-epidemiologice și să fie la poarta de îmbarcare până la ora indicată pe tichetul de îmbarcare.

Preluat de la: diez.md