shutterstock_274979945.jpg
Ministerul rus de Externe a anunțat, pe 23 ianuarie, că Rusia a redus nivelul relațiilor diplomatice cu Estonia și că ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia pe 7 februarie 2023. În acest context, Estonia a anunțat că îl va expulza reciproc pe ambasadorul Rusiei.

Pe 23 ianuarie, Ministerul rus de Externe a anunțat că ambasadorul estonian Margus Laidre va trebui să părăsească Rusia la 7 februarie 2023. Măsura este o reacție la decizia Estoniei de a reduce numărul angajaților ambasadei ruse din Tallinn.

„În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenționat întreaga gamă de relații cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilității față de țara noastră au fost ridicate de Tallinn la rangul de politică de stat. Acum, Estonia a făcut un nou pas neprietenos pentru a reduce radical dimensiunea ambasadei Rusiei la Tallinn, confirmând linia către colapsul relațiilor dintre țările noastre. Ca răspuns, partea rusă a decis retrogradarea reprezentantului diplomatic la nivelul de responsabil temporar însărcinat cu afaceri.

Pe 23 ianuarie, ambasadorul Estoniei M. Laidre a fost chemat la Ministerul de Externe al Rusiei. El a primit un protest puternic în legătură cu acțiunile autorităților estoniene. Ambasadorul Republicii Estonia ar trebui să părăsească Federația Rusă pe 7 februarie 2023. Toată responsabilitatea pentru dezvoltarea unei astfel de situații în relațiile dintre Rusia și Estonia revine în întregime părții estone. Vom continua să reacționăm la pașii ostili ai conducerii Estoniei”, a declarat într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Drept răspuns, într-o postare pe Twitter, Ministerul estonian al Afacerilor Externe a declarat: „Susținem principiul parității în relațiile cu Rusia, ceea ce înseamnă că ambasadorul rus va pleca concomitent cu ambasadorul eston spre Rusia”.

După aceste anunțuri, ministrul leton de externe, Edgars Rinkēvičs, a declarat că țara sa își reduce nivelul relațiilor diplomatice cu Rusia, în semn de solidaritate cu Estonia. „Ca urmare a agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei și din solidaritate cu Estonia, Letonia își va reduce nivelul relațiilor diplomatice cu Rusia începând din 24 februarie și cere Rusiei să procedeze la fel.”

Amintim că Estonia a anunțat anterior că numărul de personal al ambasadei ruse din Estonia va fi redus de la 21 la opt diplomați.

Ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu, a explicat că decizia a fost luată pentru a „obține paritatea sau echivalența numărului de posturi în ambasadă, ceea ce înseamnă că numărul de posturi detașate în misiunile ruse și estoniene care operează în capitale va fi egalat”.

Estonia și Letonia au cerut în repetate rânduri Germaniei să livreze Ucrainei tancurile sale Leopard, iar Estonia s-a alăturat săptămâna trecută altor aliați ai Ucrainei în trimiterea de arme suplimentare.

Preluat de la: diez.md