Masca de protecţie este esenţială pentru sănătatea noastră şi este absolut obligatoriu să fie purtată atunci când suntem în apropierea altor persoane, în special în spaţii aglomerate. Este adevărat însă că purtatul măştii poate afecta aspectul şi sănătatea tenului. Totuşi, există soluţii pentru aceste probleme, astfel că nu trebuie să devină motiv pentru a nu ne proteja în continuare.
Diana Baicu, consultant în industria de înfrumuseţare, explică în ce mod este afectată pielea de purtatul zilnic al măştii, de orice tip, şi oferă câteva soluţii pentru prevenirea ori tratarea acestor efecte nedorite.
„Din păcate, purtatul pe termen lung al măştii are efecte negative asupra tenului, deoarece sub mască se creează un efect de seră. Respiraţia este recirculată, pielea este oxigenată insuficient, iar temperatura creşte. În timp, pielea îşi pierde din luminozitate şi se acumuleză toxine. Prin urmare, pot apărea imperfecţiuni sub forma unor comedoane inestetice, mai ales în zona mandibulară. Porii se vor dilata şi vor avea un aspect inestetic, iar pielea sensibilă se va înroşi în cele mai multe cazuri neuniform.
Circulatia sanguină este şi ea influenţată negativ, cu efecte asupra metabolismului celular, în special asupra fibroblaştilor, resposabili pentru producţia esenţială de colagen şi elastină. Aceştia îşi încetinesc activitatea, apărând relaxarea cutanată, accentuarea şanţului nazo-labial şi apariţia de linii fine”, explică Diana Baicu.
Pentru a preveni aceste aspectele, există soluţii de îngrijire atât pentru acasă cât şi în centrele profesionale, pe care specialistul le recomandă.
„Toxinele din piele pot fi contracarate cu un tratament pe bază de vitamina C, precum Doctor Babor Pro Vitamina C, care asociază activi detoxifianţi şi creşte imunitatea pielii. Peeling-ul facial, efectuat cu AHA, în funcţie de de gradul de toleranţă al pielii, stimulează metabolismul celular. Concentratul cu Vitamina C stabilizată are un efect anti-oxidant şi controlează acţiunea radicalilor liberi. De asemenea, uniformizează nuanţa pielii şi o netezeşte, oferindu-i un aspect fresh. Tratamentul se efectuează în clinici şi saloane, iar acasă poate fi continuat un Concentrat cu Vitamina C, ce are acţiune de protecţie anti-oxidativa şi de stimulare a colagenului si elastinei. Ideal este să asociem şi acidul feluric – un ingredient antioxidativ cu rezultate foarte bune care potenţează acţiunea vitaminei C”, explică specialistul.
Care este mai afectată? Pielea grasă sau uscată?
„Mai afectat este tenul gras, precum şi cel mixt. Tenul gras este expus la o hiper-acumulare de toxine, ceea ce va favoriza apariţia coşurilor şi a punctelor negre şi dezvoltarea bacterilor. În cazul acestui tip de ten apare şi culoarea ternă, gri, iar pielea devine lipsită de strălucire. În plus, apare şi laxitatea cutanată, care este greu de tratat odată instalată”, spune Diana Baicu.
Soluţii pentru tenul gras
„Putem preveni însă aceasta predispoziţie cu un ser şi o cremă ce au rolul de a echilibra secreţia de sebum şi a inhiba dezvoltarea imperfecţiunilor. Acidul Salicilic are proprietate anti-bacteriană, iar complexul de tetra-peptide lucrează sinergetic pentru protecţia faţă de factorii oxidativi, sensibilitate, reduce posibilitatea reinfectării bacteriene, calmează roşeaţa şi are un efect anti-inflamator”, explică Diana Baicu.
Soluţii pentru tenul uscat
Tenul uscat este supus la transpiraţie şi elimină apa, aflată deja în cantitate insuficientă. Astfel apare deshidratarea, dar şi liniile fine, iar ridurile sunt mult accentuate.
Soluţii pentru tenul sensibil, reactiv
Un ten sensibil poate dezvolta o roşeaţă mai pregnantă sau chiar iritaţii din aceleaşi cauze.
”Concentratul cu Beta Glucan este produsul – tratament pentru tenul reactiv. Acesta ajută la calmarea pielii stresate şi stimulează mecanismele naturale de apărare ale pielii. Beta Glucanul este un activ cu efect crescut de calmare si care promoveze procesul natural de întinerire a pielii”, declară Diana Baicu.
Ten mai ridat
Utilizarea măştii încetineşte regenerarea celulară şi activitatea celulelor responsabile cu menţinerea structurii ţesutului, adică a fibroblastilor. Scăzând producţia de fibre conectivale şi acid hialuronic, pielea devine deshidratată şi işi pierde din supleţe şi densitate.
„Putem folosi produse care să ne ajute să prevenim o îmbătrânire rapidă a pielii”, încheie Diana Baicu.
Preluat de la: csid.ro