Svetlana-Tihanovskaia.jpg

Lidera opoziţiei guvernului belarus, care se află în exil, Svetlana Tihanovskaia, a fost condamnată luni, 6 martie, în lipsă, de un tribunal din Belarus la 15 ani de închisoare. Împreună cu ea, au fost pedepsiți și alţi patru opozanţi, de asemenea, refugiaţi în străinătate, a anunţat agenţia locală Belta, citată de Reuters.

Potrivit informațiilor, fostul ministru al culturii, Pavel Latuşko, membru al „Consiliului de Coordonare pentru tranziţie democratică”, o organizaţie a opoziţiei belaruse, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în acelaşi proces pe care Tihanovskaia îl consideră o „farsă”. Alţi trei opozanţi, Serghei Dilevski, Maria Moroz şi Olga Kovalkova, au primit 12 ani de închisoare.

Conform publicației, toţi cei condamnaţi în acest proces trăiesc în Lituania sau Polonia. Ei au fost acuzaţi, în special, de conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii, constituirea unei formaţiuni extremiste şi lansarea de apeluri publice pentru preluarea puterii.


Amintim că, pe 9 august 2020, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. Conform datelor oficiale, a câștigat Lukașenko. Acesta se află la conducerea țării de un sfert de secol.

Exit-pollurile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80 % din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia, Anna Krasulina, a declarat pentru dpa că este „departe de orice realitate”.

După anunțarea rezultatelor exit-pollurilor, în stradă au ieșit să protesteze mai mulți oameni care au acuzat autoritățile de fraudarea alegerilor.

În urma protestelor, mai multe persoane au fost reținute de forțele de ordine, iar trei persoane au decedat. Unele persoane au fost declarate dispărute. Între timp, Lukașenko nu și-a arătat intenția de a lăsa conducerea. Mai mult, acesta a declarat că: „Până nu mă veți omorî, alte alegeri nu vor fi”.

Svetlana Tihanovskaia a fost principala rivală a lui Lukașenko în alegerile prezidențiale. Aceasta a plecat în Lituania imediat după scrutinul electoral din 2020, pentru a evita represiuni politice.

În octombrie 2022, Moldova a anunțat că va susține mișcarea democratică din Belarus, în frunte cu Svetlana Tihanovskaia. În acest context, a fost creat un grup parlamentar.

  

Preluat de la: diez.md