protest.jpg

Pe 7 martie, parlamentul georgian a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind „agenții străini”. 76 de deputați au votat în favoarea proiectului de lege „privind transparența influenței străine”, în timp ce 13 deputați au votat împotrivă. Despre aceasta a relatat un portal de știri din Georgia.

Proiectul de lege prevede introducerea registrului „agenților străini”, care ar urma să includă toate entitățile juridice nonprofit și mijloacele de informare în masă finanțate în proporție de peste 20 % din exterior.

Votul asupra celei de-a doua versiuni a proiectului de lege privind „agenții străini” – „Cu privire la înregistrarea agenților străini” – va avea loc pe 9 martie. Aceasta prevede faptul că orice persoană fizică sau juridică care primește finanțare din străinătate poate primi statutul de „agent străin”.

Parlamentul georgian a discutat propunerile privind „agenții de influență străină” pe fondul unor proteste în masă.

Astăzi, în ziua votului, câteva mii de persoane s-au adunat în fața clădirii parlamentului din centrul Tbilisi. Poliția din regiune a încercat să-i disperseze pe protestatari, folosind împotriva lor gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Acest lucru a fost relatat de corespondentul portalului de știri „Meduza”, prezent la fața locului. De asemenea, potrivit acestuia, în apropierea parlamentului ar fi fost folosite grenade paralizante, iar protestatarii au aruncat cu sticle și petarde în reprezentanții poliției.


Sursa: meduza.io

Ambasada SUA la Tbilisi a declarat că „astăzi este o zi neagră pentru democrația georgiană”.

„Continuarea discuțiilor despre legile inspirate de Kremlin de către Parlament este incompatibilă cu dorința clară a Georgiei de a se integra în Europa și dezvoltarea democratică a țării. Eliminarea acestor legi va dăuna relațiilor Georgiei cu partenerii strategici și va submina munca importantă pe care multe organizații georgiene o depun pentru a ajuta concetățenii. Acest proces și proiectul de lege ridică întrebări reale despre loialitatea partidului de guvernământ față de integrarea euro-atlantică”, a menționat ambasada.


Sursa: meduza.io

Preluat de la: diez.md