cc_62423100_53460100.jpg
În 2017, la fel ca și în anii precedenți, la Magenta Consulting, prin sondajele realizate, a căutat să se descopere aspecte interesante ce definesc firea moldovenilor. Astfel, Magenta a constatat că 7 din 10 antreprenori din Republica Moldova nu se promovează prin activități de marketing, publicitate și PR.

Cei care se promovează, încă mai preferă modalitatea clasică de lansare – prin publicitate TV, radio, ziare sau la vedere. Doar 9% dintre companii au un angajat specialist în marketing și doar 5% au un departament de marketing. Am constatat că un departament de marketing deplin își pot permite mai des întreprinderile moldovenești care beneficiază de investiții străine. Circa 40% dintre întreprinderile din nord și dintre cele exportatoare declară că nu au un logotip.

Безымянный

47% din companiile din regiunile țării nu au un logo, nici web-site și consideră că nici nu au mare nevoie de ele. Regula promovării “prin recomandare” sau “cunoscuți” este încă în plină floare. Spre viitor privește în cea mai mare parte doar Chișinăul.

Circa 24% dintre companii s-au lansat pe internet între anii 2010-2016. În ultimii 6 ani, doar 12% dintre companii și-au făcut rebranding al logoului.

Vezi întreg studiul AICI!

Preluat de la: diez.md