1137966_1280x720.jpg
Primii care au intrat în 2018 sunt locuitorii arhipelagului Kiribati şi ai insulelor Samoa din Pacific (duminică, ora 12:00, ora R.Moldova), iar ultimii vor întâmpina Noul An cei din Hawaii, Tahiti şi Samoa Americană (luni, ora 13:00, ora R.Moldova).

Kiribati. Pe 21 din cele 33 de insule care alcătuiesc arhipelagul trăiesc 100.000 de oameni. Ei sunt primii care văd răsăritul soarelui în fiecare zi şi, deci, cei care sărbătoresc primii revelionul an de an. Potrivit tradiţiei din Kiribati, oamenii cred că venirea Anului Nou este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, la miezul nopţii, locuitorii arhipelagului se opresc pentru câteva clipe din petrecere, ca să se roage pentru un an mai bun decât cel care tocmai se încheie, scrie digi24.ro.

Noua Zeelandă sărbătorește apoi venirea noului an (când în R.Moldova va fi duminică, ora 13:00). Momentul va fi marcat, ca în fiecare an, cu un uriaş foc de artificii lansat de pe Sky Tower din Auckland, cea mai înaltă clădire din emisfera sudică. Zeci de mii de oameni asistă la spectacolul pirotehnic.

Urmează Australia. Câteva tone de materiale pirotehice sunt folosite de obicei pentru unul dintre cele mai frumoase și renumite spectacole de artificii de Anul Nou, cel de la Sydney. Artificiile sunt lansate din peste 100 de puncte. Lansatoarele sunt instalate pe Sydney Harbour Bridge, pe Opera din Sydney, dar şi pe apă. În jur de un milion de oameni au asistat în anii trecuți la focul de artificii. Cei mai mulţi au venit cu ore bune înainte de începerea petrecerii pentru a prinde cel mai bun loc. An de an, Sydney adună mai mulți turiști decât Berlin, Londra sau New York datorită focului de artificii impresionant de acolo.

Spectacole impresionante de lumini sunt așteptate și în Hong Kong, China sau Taiwan.

Cu o oră înaintea Hong Kongului, în 2018 intră Coreea de Sud şi Coreea de Nord. De obicei, conducerea comunistă de la Phenian întâmpină Noul An cu un fastuos foc de artificii. Intrarea în Noul An este unul dintre puţinele momente de bucurie şi poate de speranță pentru locuitorii Coreei de Nord. După ce în acest an liderul de la Phenian a iritat mai mult ca oricând comunitatea internațională prin testele balistice efectuate, nu va rata probabil ocazia de a se făli și mai mult.

Tone de artificii sunt folosite şi în Taiwan. Jerbele strălucitoare sunt lansate din celebrul turn Taipei 101 şi luminează minute în şir capitala statului asiatic.

După artificiile din Sydney, cel mai așteptat spectacol este la Dubai, care a reușit deja de doi ani să intre în Cartea Recordurilor.

La Moscova, focul de artificii are loc în Piața Roșie. Cu o lungime de 330 de metri și 70 de metri lățime, este cea mai cunoscută din Moscova. Separă Kremlinul, sediul Președinției ruse, de zona comercială şi este locul din care pornesc marile străzi ale capitalei Rusiei. Este, de altfel, locul tradiţional în care se întâlnesc moscoviţii cu ocazia Revelionului. Şi fiind că temperaturile sunt coborâte, oamenii se încălzesc cu ceai cald, cu tradiţionala votcă sau, după caz, dansând.

După Moscova, anul 2018 va ajunge și la Chișinău, București, Sofia, Istanbul. Când Europa de Est va fi deja de o oră în noul an, uralele de întâmpinare se vor auzi în Europa de Vest.

Milioane de oameni vor întâmpina noul an pe străzile marilor oraşe din lume. Dincolo de şampanie şi confetti, autorităţile se gândesc la siguranţă. De la Paris, până la New York şi Sao Paulo zeci de mii de poliţişti şi agenţi de securitate au fost mobilizaţi pentru a preveni orice posibil atac. Peste 10.000 de poliţişti vor patrula pe străzile Parisului în ultima zi a anului. 2.000 dintre ei vor putea fi văzuţi numai pe Champs Elysees. Aceeaşi preocupare pentru securitate este şi în capitala Marii Britanii.

Preluat de la: diez.md