shutterstock_1927366208-scaled-1.jpg

Stresul strategic (hormetic, în termeni medicali) reprezintă un concept important în medicina modernă, fiind asociat cu încetinirea procesului de îmbătrânire și creșterea rezistenței la stres fizic și mental.

Stresul hormetic este un factor de stres specific și de scurtă durată care declanșează răspunsuri pozitive în organism. Acesta contrastează cu stresul cronic, care este toxic și poate afecta serios sănătatea.

O modalitate de a induce stresul hormetic este prin postul intermitent, în care privarea temporară de nutrienți activează un proces de curățare celulară numit autofagie, promovând sănătatea celulară și longevitatea.

În mod similar, forme de exerciții fizice precum antrenamentul HIIT (High Intensity Interval Training), care implică explozii scurte de efort intens, pot stimula producția mitocondrială și activă mușchii benefici pentru longevitate. Alternarea între antrenamentele intense și exercițiile de recuperare, cum ar fi yoga, este obligatorie pentru un echilibru just.

Pe de altă parte, băile cu gheață sau expunerea la frig pot fi, de asemenea, benefice, deși femeile ar trebui să țînă cont de ciclul lor menstrual atunci când se hotărăsc asupra terapiei cu frig.

Citește și: Beneficiile băilor cu gheață: cât de indicat este să le facem acasă? 

Angajarea în provocări mentale și învățarea de noi abilități pot servi, de asemenea, drept stres hormetic, stimulând căile celulare și promovând neuroplasticitatea.

CONCLUZIE

În timp ce stresul cronic, cum ar fi sarcinile de lucru grele sau relațiile toxice, poate dăuna sănătății, factorii de stres hormetici sunt factori de stres controlați, pe termen scurt, care declanșează răspunsuri adaptative pozitive.

Mitocondriile noastre, care sunt responsabile pentru producerea energiei celulelor, generează de fapt mai multe copii ale lor în prezența unor radicali liberi, spune Rountree. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem din mitocondrii (de fapt, acesta este un semn distinctiv al îmbătrânirii), ceea ce duce la lipsa de energie pentru a alimenta în mod optim procesele celulare.

Deci, prin stimularea biogenezei mitocondriale, îți îmbunătățești starea de sănătate și amani îmbătrânirea corpului.

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro