diez-share-facebook.png
Statele Unite marchează marți, 11 septembrie, 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, o atrocitate care va rămâne timp de mulţi ani înscrisă în memoria colectivă şi care a servit drept catalizator pentru un război global, aparent nesfârşit, împotriva radicalismului islamic, transmite Mediafax.

În dimineaţa zilei de marţi, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate. Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei.

În total, 2 977 de persoane nevinovate şi-au pierdut viaţa în urma atentatelor, iar alte mii au fost rănite.

Atentatele de la 11 septembrie au fost comise din ordinul liderului rețelei teroriste Al Qaida, Usama bin Laden, de 19 teroriști arabi, majoritatea cetãțeni saudiți.

Statele Unite au reacționat la atacuri declanșând, la scurt timp după acestea, campania din Afghanistan, țară unde Bin Laden primise adăpost de la talibani. Conflictul din Afghanistan este parte a așa-numitului război global împotriva terorismului, proclamat de președintele de atunci al Statelor Unite, George W. Bush, război care, după 17 ani, continuă să fie purtat pe mai multe continente.

Preluat de la: diez.md