pexels-photo-5938360.jpeg

Spania a adoptat o lege care le va permite femeilor să își ia concediu menstrual de muncă plătit, devenind prima țară europeană care adoptă o asemenea lege. Legea dă dreptul la un concediu „menstrual” de trei zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile, transmite euronews.

Proiectul de lege aprobat joi de Parlament face parte dintr-un pachet mai larg privind drepturile sexuale și reproductive, care include posibilitatea oricărei persoane de peste 16 ani să facă avort sau să schimbe sexul de pe cartea de identitate.

Legea dă dreptul la un concediu „menstrual” de trei zile – cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile – pentru cei cu perioade invalidante, care pot provoca crampe severe, greață sau amețeli. Concediul necesită aviz medicului, iar sistemul public de asigurări sociale va plăti factura.

Legea prevede că noua politică va contribui la combaterea stereotipurilor și a miturilor care încă înconjoară perioadele și împiedică viața femeilor. Conform noii legislații, Spania va lansa, de asemenea, produse gratuite de igienă feminină în anumite unități publice, cum ar fi instituțiile de învățământ și închisori.

Când a fost dezvăluit pentru prima dată anul trecut, proiectul de lege urmărea și eliminarea sau reducerea TVA-ului pentru anumite produse de igienă feminină. Această prevedere a fost în cele din urmă omisă, dar se așteaptă să fie reînviată în următoarea revizuire a bugetului general a guvernului.

Ministrul spaniol al egalității, Irene Montero, o feministă deschisă în guvernul de stânga, a declarat într-un tweet că a fost „o zi istorică a progresului în drepturile feministe”.

Drumul către concediul menstrual în Spania a fost dificil. Politicienii – inclusiv cei din cadrul coaliției de guvernământ – și sindicatele au fost împărțite în privința politicii, despre care unii se tem că ar putea să se întoarcă și să stigmatizeze femeile la locul de muncă.

La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent doar într-un număr mic de țări, inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.

Dezbaterile despre menstruație sunt adesea intense, a spus ea, cu îngrijorarea concentrată asupra faptului dacă o astfel de politică poate ajuta sau împiedica femeile.

Potrivit Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică, aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe cunoscute sub numele de dismenoree. Simptomele includ dureri abdominale acute, diaree, dureri de cap și febră.

Preluat de la: diez.md