tourists-e1625045935296.jpg
Potrivit Reuters, turismul internațional va stagna în acest an, ceea ce va provoca pierderi de până la 2.400 de miliarde de dolari, arată un studiu publicat miercuri de ONU. Potrivit raportului, sectorul nu își va reveni complet până în 2023.

Conform acestui raport, elaborat de Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) și Organizația Mondială a Turismului (UNWTO), vaccinarea împotriva COVID-19 și certificatele sunt vitale pentru a restabili încrederea în turismul internațional, care asigură venituri importante pentru multe țări, în special mici țări insulare care se bazează pe sectorul turismului pentru locuri de muncă, notează Digi24.

În 2020, sosirile de turiști internaționale au scăzut cu 73 %, comparativ cu nivelul din 2019, provocând pierderi de 2 400 miliarde de dolari turismului și sectoarelor asociate, se arată în raportul citat.

„Perspectivele pentru acest an nu sunt mult mai bune. Primele trei luni ale anului au fost din nou proaste, nu am avut prea multe călătorii”, a spus Ralf Peters, directorul diviziei de analiză de la UNCTAD.

„Există așteptări referitoare la o anumită revenire în a doua jumătate a anului, cel puțin pentru America de Nord și Europa într-o anumită măsură”, a adăugat Ralf Peters, care a spus că meritul pentru această relansare revine vaccinării, mai scrie Reuters, citat de AGERPRES.

„Turismul internațional este la nivelul din urmă cu 30 de ani, ne-am întors în anii ’80”

În raportul menționat sunt prezentat trei scenarii pentru 2021, conform cărora sosirile de turiști internaționali ar urma să scadă cu 63 % până la 75 % comparativ cu nivelul de dinaintea pandemiei, ceea ce ar urma să genereze pierderi cuprinse între 1 700 și 2 400 miliarde de dolari.

„În turismul internațional suntem la nivelul din urmă cu 30 de ani, deci practic ne-am întors în anii 80…Multe locuri de muncă sunt în pericol”, a apreciat Zoritsa Urosevic, reprezentantul UNWTO.

„Pe termen lung, ne uităm la atingerea cifrelor din 2019 undeva după 2023”, a spus Zoritsa Urosevic.

La rândul său, Sandra Carvao, directorul diviziei de analiză a pieței de la UNWTO, va avea loc o „revenire foarte diversă”, care va varia de la o regiune la alta și de la o țară la alta. În acest context, certificatul digital care ar urma să fie introdus joi de Uniunea Europeană reprezintă singura încercare de armonizare regională lansată până acum.

Preluat de la: diez.md