ziua-indragostitilor.jpg

De Ziua Îndrăgostiților, moldovenii vor să primească cadouri sub formă de flori, ceva simbolic, cosmetică, parfum, haine, cină în oraș etc. Totuși, 3 % dintre moldoveni ar prefera să primească un automobil, în dar, în ziua de 14 februarie. Datele au fost prezentate în studiul Magenta Consulting.

Moldovenii celebrează și dragostea de două ori: pe 14 februarie de Sfântul Valentin (Valentine`s Day), și pe 24 februarie când se marchează Dragobetele – sărbătoarea autohtonă a dragostei, moștenită încă de la vechii daci. Astfel, societatea s-a împărțit în câteva tabere: cei care marchează doar o zi sau alta, pe ambele, sau niciuna dintre acestea.

Studiul Magenta Consulting dezvăluie că mai mult de jumătate dintre moldoveni, nu îmbrățișează nici sărbătoarea occidentală, dar nici pe cea națională. 57 % dintre respondenți consideră că pentru a celebra dragostea nu este nevoie de cadouri și o zi anume. Totodată, 27 % sărbătoresc dragostea într-un mod special pe 14 februarie, de Valentine`s Day.

6 % dintre respondenți vor oferi o atenție persoanei iubite exclusiv de Dragobete, reînviind tradiția autohtonă, iar 10 % își creează o zi specială de ambele sărbători.

Cei mai mulți dintre moldoveni (81 %) preferă să fie surprinși, astfel încât nu sugerează partenerului ce își doresc, iar 15 % dintre respondenți preferă să sugereze persoanei de alături ce cadou vor să primească.

Când vine vorba despre modul în care preferă să sărbătorească Ziua Îndrăgostiților, cei mai mulți dintre respondenți vor petrece o seară liniștită acasă, și vor organiza o cină în cuplu. 18 % vor organiza o cină cu întreaga familie, iar 10 % sunt ademeniți de ofertele restaurantelor și vor opta pentru o cină într-un local. Mai sunt moldoveni (2 %), care așteaptă să fie surprinși de către partener în această zi și încă nu știu cum o vor marca, iar 3 % dintre ei nu vor sărbători deloc, așa cum persoana iubită se află peste hotare.

Ce cadouri își doresc, și ce vor primi de fapt moldovenii de Ziua Îndrăgostiților sau Dragobete?

Conform rezultatelor sondajului, florile se află în topul preferințelor (19 %). 11 % planifică să-și arate afecțiunea în această zi față de persoana de alături cu un parfum, urmat de bijuterii (9 %), cosmetică sau produse de îngrijire(6 %), haine, încălțăminte, dulciuri, sau mici atenții (4 %). Printre alte răspunsuri s-au regăsit și gadgeturile, cinele romantic în oraș, portmonee, centuri, călătorii și vacanțe.

Sondajul ne dezvăluie de asemenea, ce își doresc să primească moldovenii de la partenerii lor. Cadourile simbolice par a fi favoritele îndrăgostiților, 19 % declarând că vor flori. Pentru 7 % dintre ei este suficientă doar o mică atenție. Mai sunt și din cei care preferă dulciuri, haine, încălțăminte, cosmetică sau produse de îngrijire sau o cină în oraș. 3 % dintre respondenți își doresc în această zi să fie sănătoși, iar pentru 7 % dintre moldoveni nu contează cu ce cadou se vor alege, important să existe unul.

Din listă nu lipsesc gadgeturile, parfumurile, bijuteriile, dar s-au remarcat și automobilele. 3 % dintre moldoveni ar prefera să primească unul, în dar, de Ziua Îndrăgostiților.

Se estimează că 250 de milioane de flori sunt vândute în fiecare an de 14 februarie la nivel global. Florile sunt cadoul pe care vor să-l primească și majoritatea femeilor din Republica Moldova, dar reprezintă și cadoul pe care cei mai mulți bărbați planifică să îl ofere în această zi.

Preluat de la: diez.md