5-infarct-miocardic.jpg

Sindromul Takotsubo, cunoscut și sub numele de cardiomiopatie de stres, sindromul inimii frânte sau boala inimii frânte, este o afecțiune temporară care provoacă o deformare severă a inimii.

Deși simptomele sunt asemănătoare cu ale unui atac de cord, în majoritatea cazurilor, sindromul Takotsubo răspunde diferit la tratament.

Cardiomiopatia takotsubo reprezintă un sindrom de insuficiență cardiacă acută, de cauză insuficient cunoscută, cu morbiditate și mortalitate deloc de neglijat.

Diagnosticul sindromul inimii frânte rămâne controversat. Criteriile de diagnostic cele mai larg acceptate au fost publicate de Clinica Mayo în 2004. Cel mai frecvent menționate în criteriile de diagnostic sunt durerea toracică și dispneea. Rar, pot să apară palpitații, greață, vărsături, sincopă sau șoc cardiogen.

Tratamentul pentru sindromul Takotsubo include medicamente, modificari ale stilului de viata, monitorizare medicala continua si suport psihologic.

Pacientii care au participat la diferite studii clinice legate de această afecțiune au semnalat perioade foarte stresante fizice sau emoționale, precum violență domestică, abuzuri în familie, pierderea partenerului de viață, a unei persoane dragi, inclusiv a unui companion patruped, primirea unei vești rele – precum diagnosticul unei boli grave, trauma unui accident sau a unui dezastru , o ceartă, o pierdere de ordin financiar sau profesional.

Femeile intrate deja la menopauză au riscul cel mai ridicat, se pare din cauza nivelului redus de estrogen. În plus, după 50 de ani, crește incidența diferitelor forme de stres emoțional și fizic enumerate mai sus.

Dar deși se tratează complet, recidivează în 10-15% din cazuri, deoarece factorul declanșator poate fi diferit de fiecare dată, avertizează specialiștii.

Citește și: Inima frântă se vindecă cu aspirină

Preluat de la: csid.ro