shutterstock_1617057991-scaled.jpg

Parodontoza, cunoscută și sub denumirea de boală parodontală, este o afecțiune comună a gingiilor și a țesuturilor de susținere a dinților. Cu toate acestea, există multe mituri și informații incorecte care circulă despre această afecțiune. În continuare, vom demonta cele mai răspândite mituri despre parodontoza.

Parodontoza nu este o afecțiune contagioasă în sensul în care nu poate fi transmisă prin contact direct sau prin salivă.

Parodontoza este o afecțiune serioasă care poate duce la pierderea dinților și poate avea impact asupra sănătății generale. Ignorarea parodontozei poate duce la complicații grave, cum ar fi deteriorarea osului maxilar și chiar probleme de sănătate cardiovasculară.

Parodontoza nu afectează doar gingiile; ea implică și țesuturile de susținere ale dinților, inclusiv osul și ligamentele. Neglijarea tratamentului poate duce la pierderea dinților și la alte complicații grave.

Parodontoza poate afecta oamenii de toate vârstele, inclusiv adolescenții și adulții tineri. Factorii precum igiena orală necorespunzătoare, fumatul, dieta necorespunzătoare și predispoziția genetică pot crește riscul de dezvoltare a parodontozei la orice vârstă.

Îmbătrânirea în sine nu este cauza parodontozei. Cu toate acestea, igiena orală necorespunzătoare și alte obiceiuri nocive care pot afecta sănătatea gingiilor și a dinților pot crește riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Sângerarea gingiilor poate fi un semn al parodontozei, dar absența sângerării nu înseamnă neapărat că nu ai această afecțiune. Parodontoza poate progresa fără simptome evidente în stadiile incipiente, motiv pentru care este important să te consulți regulat cu un dentist.

Parodontoza poate progresa fără simptome evidente în stadiile incipiente. Ignorarea tratamentului poate duce la pierderea dinților și la alte complicații grave. Este important să ne consulți la Inside Clinic dacă ai orice îngrijorare legată de sănătatea gingiilor și a dinților.

Parodontoza nu este doar o problemă cosmetică; este o afecțiune care afectează sănătatea gingiilor și a dinților. Neglijarea tratamentului poate duce la pierderea dinților și la alte complicații grave, cum ar fi infecțiile și problemele de masticație, migrarea dintilor.

Periajul regulat și corect poate ajuta la prevenirea și gestionarea parodontozei, îndepărtând placa bacteriană și resturile alimentare care pot agrava afecțiunea. Cu toate acestea, periajul excesiv incorect sau echipament necorespunzător poate provoca daune gingiilor și poate agrava parodontoza.

O dietă sănătoasă, echilibrată, care limitează consumul de zahăr și carbohidrați rafinați, poate ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților. Cu toate acestea, renunțarea totală la dulciuri nu este necesară pentru gestionarea parodontozei.

Igiena orală necorespunzătoare este un factor de risc major pentru dezvoltarea parodontozei, dar nu este singurul. Alți factori, cum ar fi fumatul, dieta necorespunzătoare, predispoziția genetică și anumite afecțiuni medicale, pot contribui la apariția parodontozei.

În stadiile incipiente, parodontoza poate fi tratată și controlată cu succes, dar este o afecțiune cronică care necesită gestionare pe termen lung. Tratamentul prompt și îngrijirea orală adecvată pot opri progresia bolii și pot preveni complicațiile ulterioare.

În stadiile incipiente, parodontoza poate fi tratată cu succes cu măsuri non-invazive, cum ar fi detartrajul și igiena orală adecvată. În unele cazuri mai avansate, intervențiile chirurgicale pot fi necesare pentru a trata și a gestiona boala.

În concluzie, este important să se înțeleagă adevărul despre parodontoza și să se ia măsuri adecvate pentru prevenirea și tratamentul acestei afecțiuni.

Consultă întotdeauna un medic dentist specialist din echipa Inside Clinic pentru evaluare și tratament adecvat în cazul în care ai îngrijorări legate de sănătatea gingiilor și a dinților.

Citește și: 13 mituri despre aparatul dentar! cu Dr. Catrinel Banu, medic dentist specialist

Preluat de la: csid.ro