Sindromul „Instagram” descrie un fenomen social cu multe valențe: compararea excesivă cu ceilalți, dependență de validare socială, distorsionarea realității, cultul „perfecțiunii” și lista poate continua… Iată cum influențează toate aceste lucruri generațiile de tineri din ziua de azi.

În căutarea chipului perfect, tinerele îndeosebi folosesc filtre predestinate din aplicații și ajung să își dorească să arate și în viața reală ca în fotografiile prelucrate online.

Medicii esteticiani resimt cel mai mult acest „trend”, aceștia de confruntă cu un val de paciente care își doresc schimbări majore: fețe cu trăsături perfecte, fără imperfecțiuni, buze și sâni mari, etc.

Citește și: Cum ne influențează viața filtrele de pe Instagram

S-au identificat mai multe probleme de natură psihică ce se nasc din acest sindrom, din cauza faptului că, site-ul îți permite să îți construiești pur și simplu o imagine ideală. De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, din perspectiva psihologică se poate consideră că, în spatele imaginilor ideale, dar false se ascund frică de singurătate, frică de moarte, fugă de îmbătrânire, dorința narcisică sau histrionică de a atrage cu orice chip atenția.

Perfecțiunea este doar un ideal și un mecanism de apărare pe care unii îl folosesc inconștient pentru a evita critica, respingerea sau dezamăgirea celor din jur. Paradoxal, căutarea perfecțiunii duce la stres, anxietate și epuizare, nicidecum la armonie interioară, sau productivitate.

În primul rând, ar trebui să înțeleagă faptul că bărbații NU caută păpuși de plastic pentru a le fi soții și mame de copii. Bărbații caută femei frumoase cu princii și valori sănătoase de viață, alături de care pot construi o familie, un cămin, un loc pe care îl pot numi „acasă”.

Citește și: De ce tot mai multe femei de pe Instagram arată la fel?

Vulgaritatea și controversă provoacă reacții mai puternice, astfel automat atrage un public mai larg, ceea ce generează un profit mai mare. Oricum, nimic din ceea ce e promovat, nu e creat, ci e o reflecție a realității sociale și culturale.

În loc de CONCLUZIE…

Nu putem evita ca natura umană să NU creeze astfel de platforme. O monedă are întotdeauna două fațete, așadar avantaje și dezavantaje. Ce putem face fiecare dintre noi este să lucrăm la noi înșine, la stima și respectul nostru de sine, la dezvoltarea gândirii critice, dar constructive, la aspectele cu adevărat relevante în viața noastră.

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro