437760293_409100081757838_5425562150620848579_n.jpg

Într-un articol recent, ți-am povestit despre experiența unei tinere care a participat la o simulare a modului în care se iau decizii și se adoptă legi în Parlamentul European. În cadrul conferințelor Model European Union Moldova, participanții au dezbătut propuneri legislative reale de pe agenda politicienilor de la Bruxelles, au negociat și au identificat soluții pentru provocările cetățenilor. Dacă ți-am trezit curiozitatea și te-am convins să te înscrii la viitoarele ediții, în acest material găsești o serie de recomandări din partea Veronicăi Rurac, astfel încât să mergi pregătit(ă) la dezbateri.

Criterii pentru participare:
# tineri din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani;
# persoanele interesate să afle mai multe despre instituțiile UE;
# nu este nevoie de cunoștințe în domeniul științelor europene, relațiilor internaționale, dreptului sau științelor politice.

În cele ce urmează, vei găsi mai multe recomandări despre scrierea textului argumentativ și luările de poziții, ce aspecte trebuie să iei în considerare în timpul dezbaterilor și cum te pregătești pentru simulările propriu-zise.

Pe lângă completarea formularului de înregistrare, tinerii trebuie să expedieze o lucrare argumentativă. La această etapă, ar trebui să ai în vedere următoarele sugestii:
# indică ceea ce crezi cu adevărat despre subiectul propus;
# fii autentic(ă);
# fii sincer(ă) cu tine și nu indica informații semnificația cărora nu o cunoști.

În cazul Veronicăi, subiectul eseului a fost următorul: „De ce vrei să devii membru al Parlamentului European?”. Ea subliniază că organizatorii iau în considerare cele enunțate în eseu, pentru că astfel aceștia observă motivația adevărată din spatele participării la o asemenea simulare.

Pe lângă textul argumentativ, fiecare participant este obligat să trimită două luări de poziții în conformitate cu subiectele propuse pentru dezbatere. Viitorii deputați au fost divizați în partide, iar fiecare a fost atribuit unui partid din Parlamentul European. La fel, fiecărui tânăr i-a revenit un europarlamentar, poziția căruia urma să o reprezinte. La redactarea luărilor de poziții, Veronica îți recomandă:
# lecturează cu atenție ghidul oferit de către organizatori;
# studiază politica partidului în care ai fost repartizat(ă) și despre poziția formațiunii față de subiectele propuse pentru dezbatere;
# documentează-te în legătură cu punctele pro și contra ale partidului în care ai fost repartizat(ă);
# studiază despre europarlamentarul pe care urmează să-l reprezinți;
# include date statistice;
# redactează luările de poziții într-un limbaj accesibil din care să fie clară poziția pro sau contra;
# nu include termeni a căror semnificație nu o cunoști.

Simulările au fost constituite din dezbateri moderate și nemoderate. Veronica ne lămurește cum funcționează acestea: „Pe un chat comun te programezi pentru a ține un discurs care variază între 30 de secunde și un minut, iar apoi se organizează dezbaterile nemoderate în care au loc discuții în interiorul partidului”. Iată care sunt sfaturile tinerei, de care ar trebui să ții cont în timpul dezbaterilor:
# scapă de frica de a vorbi în fața unui public;
# este important să înțelegi și să asculți ce spun colegii de partid;
# ține cont de termenul alocat discursului;
# comasează ideile pe care le ai și spune exact ceea ce crezi.

Veronica subliniază că unul dintre cele mai importante aspecte este implicarea în viața civică: „Cred că acesta este unul dintre criteriile de bază care i-au determinat pe organizatori să ne aleagă”.

Înregistrarea și participarea sunt gratuite, iar organizatorii asigură cheltuielile pentru transport, cazare și alimentație.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md