pixel.png

Sexsomnia este o afecţine de care multe persoane suferă, dar nu ştiu acest lucru. Avem următoarea situaţie: EA se trezeşte masturbându-se, respirând greu şi chiar având orgasm, iar apoi adoarme la loc. Acest lucru se poate întâmpla chiar şi de trei ori pe săptămână. Oricât de încântător ar părea pentru o femeie, aceste episoade frecvente sunt principalele simptome ale sexsomniei, o tulburare de somn foarte rară care determină persoanele în cauză să se masturbeze sau să facă sex în somn.

De cele mai multe ori îţi poţi da seama de această afecţiune atunci când lenjeria intimă este umedă sau simţi că ţi-ai atins clitoristul. Frustrant este că nu poţi controla acest comportament şi nici nu poţi fi conştient de momentul în care are loc, decât după ce ai orgasm.

Sexsomnia se încadrează în aceeaşi categorie cu parasomnia, care presupune diferite activităţi de rutină, anormale care au loc între etapele de somn ale somnului adânc. Alte activităţi ale parasomniei sunt mersul în somn sau chiar mâncatul în somn sau mimarea acestei activităţi. Haideţi să aflăm împreună care sunt, de fapt, cauzele acestei afecţiuni, dar şi cu ce simptome vine la pachet şi cum poate fi tratată.

<!–

Formul de quiz

–>

Cauze şi simptome

Sexsomnia este mai mult decât ”un vis umed”. Persoanele care suferă de această tulburare de cele mai multe ori gem în somn, se masturbează sau iniţiază actul sexual cu persoana de lângă ei. În urma unui studiu publicat în 2017 în Jurnalul Somnului s-a descoperit că bărbaţii sunt mai predispuşi la sexsomnie decât femeile. Un alt studiu, publicat în anul 2016 în Opinia Curentă a Medicinii Pulmonare, arată că bărbaţii care suferă de sexsomnie tind să iniţieze actul sexual cu partenera în timpul somnului, în timp ce femeile tind să se masturbeze. Tot studiul din 2016 confirmă că aceste comportamente sunt amnezice, ceea ce înseamnă că se petrec într-o stare de confuzie, iar persoana care suferă de această afecţiune este parţial trează, dar nu îşi poate aminti atunci când se trezeşte complet.

Care sunt declanşatorii sexsomniei? Practic orice poate întrerupe un somn normal, sănătos precum consumul de alcool sau de cofeină în apropierea orei de somn. Menţinerea unui program haotic de somn sau faptul că nu dormi suficient poate fi şi acesta un motiv de apariţie al sexsomniei. Mai puţin comune sunt apneea de somn sau convulsiile. Depresia, anxietatea şi lipsa activităţii sexuale pot afecta şi ele frecvenţa cu care apar episoadele de sexsomnie.

Sexsomania: poate fi tratată?

Nu există vreo formulă magică prin care să scapi de această tulburare de somn. Cu toate astea, există câţiva paşi pe care îi poţi urma ca aceste episoade să nu mai fie atât de frecvente.

Persoanele care dorm alături de sexsomniaci de cele mai multe ori pot opri aceste episoade prin respingerea partenerului sau trezirea lui. Astfel, cei afectaţi se pot bucura de o calitate a somnului mai bună, de reducerea nivelului de stres, dar şi de scăderea consumului de alcool. În plus, pot avea parte de mai multă activitate sexuală.

Preluat de la: csid.ro