pixel.png

Când spunem ortoped ni se arată în minte câteva imagini precum – mână sau picior în gips, cârje, radiografie. Însă cu ajutorul medicului ortoped se tratează nu doar fracturile şi traumatismele. Am aflat mai multe de la dr. Iozefina Botezatu, medic primar Ortopedie – Traumatologie, cu competenţă în chirurgia piciorului de la Spitalul Clinic Colentina.

CSÎD: Care sunt cele mai frecvente motive ce aduc pacienţii în faţa ortopedului?
Dr. Iozefina Botezatu:
Pacientul vine la medic din cauza durerii – durere apărută brusc, în urma unui traumatism sau durere instalată progresiv, în cazul afecţiunilor cronice.
CSÎD: Ce traumatisme, mai exact?
Dr. Iozefina Botezatu:
Traumatismele sunt frecvente, de la simple contuzii până la traumatismele majore din accidentele rutiere, însă la fel de importante ca pondere sunt şi afecţiunile degenerative (artrozele).

Copiii români au dureri de spate de la ghiozdan, dar iau şi scutiri de la ora de sport

CSÎD: Copiii ajung din când în când la medicul ortoped. Se joacă, se caţără, fac sporturi diverse. Cu ce probleme ajung copiii români în cabinetele ortopezilor?
Dr. Iozefina Botezatu:
Dacă vorbim despre copii, adolescenţi cele mai dese prezentări sunt entorsele şi fracturile, legate de activitatea lor sportivă, dar şi durerile şi deformările coloanei vertebrale (scolioza posturală) legate de activitatea şcolară (ghiozdan greu, poziţia în bancă şi mai ales lipsa activităţii sportive şcolare – din păcate sunt eliberate tot mai multe scutiri medicale fără un motiv serios).

<!–

Formul de quiz

–>

Munca la computer în lipsa sportului duce la dureri de spate

CSÎD: Ce se întâmplă cu generaţia românilor care muncesc la computer?
Dr. Iozefina Botezatu:
În cazul tinerilor (decada 3-5), cea mai frecventă prezentare este durerea de spate – şi acest lucru se datorează modului nostru de viaţă (tipul activităţii la locul de muncă, lipsa activităţii fizice, obezitatea).
CSÎD: Dar părinţii şi bunicii noştri ce vor să trateaze la ortoped?
Dr. Iozefina Botezatu:
Vârstnicii se prezintă la ortoped fie pentru fracturi (frecvent pumn sau şold) produse prin traumatisme minore (cădere de la acelaşi nivel) pe fondul unei osteoporoze avansate, fie pentru afecţiunile degenerative (artrozele genunchiului şi şoldului).

Semne şi simptome ale unei rupturi musculare

CSÎD: Ce semne indică o ruptură musculară?
Dr. Iozefina Botezatu:
Sigur, oamenii trebuie să fie informaţi (există acum atâtea informaţii medicale pe net), însă eu cred că, în cazul unui traumatism, pacientul ar trebui să se prezinte atunci la medic!
Muşchiul poate fi afectat la nivelul corpului muscular (frecvent musculatura gambei – gastrocnemieni) sau la nivelul tendoanelor (frecvent tendonul ACHILE). În timpul unei activităţi sportive, după o mişcare bruscă, poate apărea o durere vie localizată în plină masă musculară sau la periferia muşchiului, urmată de impotenţa funcţională relativă (pacientul poate să meargă, însă cu durere ) şi la scurt timp de tumefacţie (umflatură localizată).
CSÎD: Ce semne indică o fractură?
Dr. Iozefina Botezatu:
Fractura este indicată de durere, tumefacţie, deformare şi impotenţa funcţională!
Cred că deformarea regiunii şi imposibilitatea folosirii membrului respectiv îi aduce pe pacienţi la medic. Acestea sunt semne de fractură cu deplasare care necesită tratament de urgenţă – reducerea ortopedică.


Gips şi orteze – avantaje şi dezavantaje

CSÎD: Ce presupune punerea în gips?
Dr. Iozefina Botezatu:
Gipsul se aplică pentru a imobiliza o articulaţie traumatizată (în cazul entorselor pentru repausul articular) sau pentru menţinerea în poziţia redusă a unor fragmente osoase fracturate.
Trebuie să recunosc că locul imobilizării gipsate a fost luat de imobilizarea pe diverse orteze. Acestea prezintă avantaje şi dezavantaje: ortezele sunt mai uşor de suportat de către pacient, aplicarea gipsului trebuie făcută de către un asistent specializat, altfel pot aparea complicaţii locale, ortezele pot fi îndepărtate pe timpul zilei de către pacient, dar rezultatul tratamentului nu mai este acelaşi ca în cazul imobilizării în aparat gipsat ce nu poate fi îndepărtat.

Preluat de la: csid.ro