shutterstock_698052388.jpg

Identificarea unei pisici dintr-o rasă rară poate fi o provocare. Există, însă, un semn distinctiv pe blană care te poate ajuta în acest sens. Oamenii de știință au descoperit recent o pisică cu un model neobișnuit pe blană, care ar putea indica apartenența la o rasă rară.

Pisicile din această rasă rară au un aspect distinctiv al blănii. Acesta este cunoscut sub denumirea de „salmiak (lemn dulce sărat)”, datorită culorii neobișnuite alb-negru.

Blana lor prezintă un model de sare și piper, cu fire de păr colorate doar la bază, aproape de piele, și care devin tot mai albe spre vârfuri. Acest model a fost observat pentru prima dată în 2007 la trei pisici dintr-o populație sălbatică din centrul Finlandei.

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au început să caute pisici cu acest model unic de blană, dând anunț la un ziar național. Patru pisici cu trăsături distincte au fost supuse prelevărilor de ADN pentru a analiza specificul genetic al acestora.

Dr. Heidi Anderson, specialistă în testarea ADN-ului pisicilor de la Mars Petcare Science & Diagnostics din Helsinki, a condus analiza genetică.

Rezultatele testelor ADN au relevat faptul că pisicile cu blana salmiak au o „mare parte din ADN lipsă”. Acrest fapt explică, de fapt, efectul neobișnuit al culorii blănii.

„Aceste blănuri au stârnit multă admirație de ani de zile. Este foarte interesant faptul că acum avem o explicație genetică pentru aceasta”, a explicat Dr. Anderson, potrivit Daily Mail.

Modelul de blană salmiak este cel mai vizibil la pisicile de culoare neagră. Poate apărea, însă, și la pisici cu diferite culori de fond, inclusiv tabby maro, carapace de broască țestoasă și diluție (albastru). Aceasta dispunere a firelor de păr alb poate fi întâlnită atât la pisicile masculine, cât și la cele feminine. Deși inițial se credea că aceste pisici sunt infertile, recent a fost observată o pisică salmiak care a dat naștere la patru pisoi, infirmând această credință.

Sursă – https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-13467281/mutant-moggy-genetic-mutation-cats-salty-liquorice.html

Sursă foto – Pucs Fongabe / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro