Sarmisegetusa_Regia_-_Templele_patrulatere_mici_-_Zona_sacra_–_Gradistea_Muntelui_Muntii_Sureanu_Hunedoara_Romania_19-1170x658-1.jpg
Pentru cultura și istoria românilor, Sarmizegetusa Regia este o regiune monument cu o valoare extraordinară. Autoritățile române i-au asociat însă o valoare fixă surprinzătoare.

Sarmizegetusa Regia, aflată în Munții Orăștiei, a fost capitala Daciei înaintea invaziei romane. Din acest motiv, întreaga regiune este un monument istoric înscris în patrimoniul mondial UNESCO. Ca valoarea, conform autorităților, este evaluată la 137,25 de milioane de lei, aproximativ 28,3 milioane de euro, scrie playtech.ro.

Sarmizegetusa, căreia după cucerire romanii i-au spus Regia pentru a o deosebi de noua Sarmizegetusa Ulpia Traiana, a fost capitala Daciei și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Cetatea era centrul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei.

Sarmizegetusa Regia este deschisă vizitatorilor în cea mai mare parte a anului, iar sezonul actual de vizite a fost deschis în 15 mai, după relaxarea prevederilor post-pandemie.

Preluat de la: diez.md