BeFunky-collage-47-scaled.jpg
Fie că este sărbătoare sau o ocazie specială, fie – un timp călduros sau o dimineață pe care vrei să o începi cu dispoziție ori pur și simplu fără motive, spumantele au fost mereu o soluție bună pentru a „efervescenta” momentele din rutina noastră. Totodată, magia sărbătorilor de iarnă nu ar fi fost atât de feerică fără bule în pahar, de aceea echipa #diez a întocmit o listă de vinuri spumante recomandate pentru sărbătorile de iarnă și nu doar. E de menționat că lista dată este una subiectivă și neierarhică.

Înainte de a începe cu lista propriu-zisă, ghidați de către blogul de vinuri finewine.md, venim cu o serie de recomandări care ne vor ajuta să savurăm dansul bulelor din pahare și, desigur, să îl servim în condiții corecte:
# spumant, nu „șampanie”. Champagne se face doar în regiunea cu același nume din Franța;
# răcim bine spumantul. Eticheta recomandă 6-8 ℃, dar e temperatura de consum, respectiv, se poate mai rece, întrucât sticla se încălzește repede la temperatura camerei;
# „buhnitul” spumantului e mauvais ton. Somelierii deschid așa ca nici fâs să nu s-audă;
# spumantul trebuie servit la începutul mesei, cu aperitive. Ideal – cu cașcavaluri nobile, caviar, mai puțin — cu deserturi;
# se bea din pahare speciale, de tip flută, lalea sau din pahare obișnuite pentru vin alb;
# într-o sticlă de spumant sunt până la 50 de milioane de bule. Presiunea în sticlă ajunge la șase atmosfere (de trei ori cât în roata mașinii), iar dopul iese cu o viteză de 40 km/h.

Cricova Cuvée Prestige Alb Brut

vincuvin.shop

Este un cupaj de soiuri Pinot Noir și Chardonnay, după metoda clasică Champenoise, fermentat secundar în sticlă, cu maturare ulterioară cuvée de minimum trei ani. Preț – circa 170 MDL.

Grande Cuvée De Purcari

vincuvin.shop

Maturarea îndelungată în sticlă, timp de 18 luni, îi conferă un perlaj scânteietor, persistent și fin. Buchetul proaspăt și expresiv dezvăluie arome fructate de citrice, gustul fiind completat de note minerale și de prospețime. Preț – circa 460 MDL.

Brut Natur Casa Vinicolă Luca

vincuvin.shop

Acest spumant este produs în conformitate cu tehnologia clasică franceză, prin fermentarea secundară în sticlă și maturarea ulterioară timp de 16 luni în poziție orizontală, din struguri de calitate superioară din soiurile Chardonnay, Pinot Noir și Fetească Regală. Preț – circa 280 MDL.

Château Vartely Brut Alb

vincuvin.shop

Vizualul e încântător, cu bule fine și de lungă durată. Culoarea cristalină a galbenului-pal te uimește cu buchetul bine echilibrat de arome delicate de citrice și de nuanțe florale. Se remarcă gustul proaspăt cu un final surprinzător de plăcut și dulce. Vinul spumant e produs din struguri Chardonnay prin méthode classique Blanc de Blancs cu fermentare la sticlă și maturare timp de minimum nouă luni. Preț – circa 160 MDL.

Gogu Winery Alb Brut

finewine.md

Riesling de Rhin și Feteasca Regală din zona centrală a Moldovei, în proporție de 50 % la 50 %, într-un spumant metoda Champenoise, cu 12 luni fermentare secundară la sticlă. Sunt doar 1 500 de sticle produse, urmând să apară în curând pe rafturi la un preț de 270-290 MDL.

Novak 4 Soiuri Spumant Brut Alb

vincuvin.shop

Acest vin spumant a fost produs prin fermentarea secundară a cupajului de vinuri din struguri clasice Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay și Rkațiteli selectați manual de pe podgoriile vinicole proprii. Preț – circa 130 MDL.

Cuvée De Purcari Alb Brut

vincuvin.shop

Vinul spumant Cuvée de Purcari Alb Brut a obținut medalia de aur, fiind inclus în top 10 cele mai bune spumante în cadrul celui mai important concurs de spumante din lume — Effervescents du Monde 2021. Preț – circa 230 MDL.

Aurelius Extra Brut

vincuvin.shop

Spumat extra brut, din struguri de soiul italian Glera. Spumantul a fost produs folosindu-se metoda Charmat. Are o culoare galben cu reflexii verzui. Arome de pară verde, măr galben și coajă de lămâie. Preț – circa 160 MDL.

Rădăcini Métier Brut Alb

vincuvin.shop

De o complexitate rafinată, spumantul dezvăluie un buchet elegant, proaspăt, delicat, cu arome de mere verzi, citrice. Fermentarea secundară și măturarea în sticlă de cel puțin nouă luni se remarcă printr-un gust fructuos, bine echilibrat, cu o atingere fină a nuanțelor minerale. Preț – circa 145 MDL.

Cricova Blanc de Noirs

vincuvin.shop

La baza acestui spumant stă un soi de struguri roșii Pinot Noir. Maturat în beciurile Cricova, Blanc de Noirs dezvoltă un perlaj uniform și elegant ce îi oferă vinului o structură cremoasă și mineralizată. Preț – circa 170 MDL.

Toate vinurile spumante sus-menționate le puteți găsi în vinotecile și wine bar-urile de aici.

Preluat de la: diez.md