e49c7073b8e9beebb1dbbe33b1a665cb.jpg
Săptămâna mondială a spaţiului cosmic este marcată anual între 4 şi 10 octombrie, fiind o oportunitate excelentă pentru organizaţiile din întreaga lume să se reunească, să inspire şi să stimuleze interesul pentru spaţiu, pentru ştiinţele dedicate spaţiului şi pentru educaţie în domeniu.

Aceste zile punctează două evenimente: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1 (4 octombrie 1957), deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării paşnice a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti (10 octombrie 1967), transmite Agerpres.

Ediţia din 2021 a Săptămânii mondiale a spaţiului (World Space Week – WSW) are la bază tema „Femeile în spaţiu”. Space Foundation din Statele Unite va organiza „Space Is Better Together”, un eveniment de o săptămână despre impactul incredibil al femeilor în sectorul spaţial. Uniunea Astronomică Internaţională va sărbători 100 de ore de astronomie în întreaga lume printr-o gamă largă de activităţi care implică publicul.

Săptămâna mondială a spaţiului cosmic este o sărbătoare a spaţiului, declarată de ONU, în cadrul căreia evenimentele sunt organizate de mii de organizaţii, inclusiv agenţii spaţiale, companii aerospaţiale, cluburi de astronomie şi muzee. Chiar şi în condiţiile restrictive impuse de pandemia globală, există modalităţi sigure şi interesante de a participa la sărbătoare. Secţiunea Highlights prezintă câteva dintre evenimentele creative, inovatoare şi populare care aduc oamenii împreună pentru a sărbători spaţiul.

<!–

–> <!–

–>

Pentru a participa, fiecare organizaţie este invitată să-şi adauge evenimentul în calendarul global de acţiuni şi să promoveze implicarea în Săptămâna mondială a spaţiului cosmic folosind materialele puse la dispoziţie pe website-ul oficial al evenimentului, printre care şi hashtagul evenimentului – #WSW2021. La final, fiecare organizator va transmite un raport de activitate care va include numărul de participanţi, vizibilitatea în media şi fotografii din cadrul evenimentelor.

Preluat de la: diez.md