pixel.png

În rutina de îngrijire a tenului, produsele care conţin retinol sunt cu adevărat magice. Acest ingredient cunoscut şi ca vitamina A este folosit pentru a trata pe termen lung cele mai comune probleme alte tenului precum liniile fine, ridurile, acneea, porii dilataţi şi lipsa luminozităţii. Retinolul poate fi extrem de eficient, dar din păcate există câteva greşeli pe care le facem. Două dintre cele mai întâlnite mituri sunt că retinolul este cauza principală a iritaţiilor, dar şi că trebuie să eviţi să-l foloseşti atunci când te expui la soare.

Diferenţa dintre retinol, retinoizi şi acid retinoic

Ingredientele celor trei R sunt de cele mai multe ori folosite fără să fie modificate, dar cele trei substanţe nu înseamnă deloc acelaşi lucru. Retinoizii sunt practic un termen umbrelă pentru ingredientele derivate din vitamina A. Retinoizii funcţionează prin creşterea producţiei de colagen. Sunt foarte eficiente în privinţa îmbunătăţirii texturii pielii şi oferirii luminozităţii, minimizează liniile fine şi ridurile, evidenţiază tonul pielii şi chiar diminuează porii.

Retinolul este o formă a vitaminei A care de regulă se regăseşte în concentraţii mici ale ingredientului activ (retinoizii), ceea ce înseamnă că nu va oferi acelaşi efect ca versiunea prescrisă. Cele mai comune forme de retinol sunt retinyl palmitate, retinyl linoleate, retinaldehyde, acid propanoic şi acetat de retinol care sunt amestecate cu ingrediente de hrănire şi hidratare pentru a minimiza iritaţiile. Din acest motiv scade nivelul ingredientului activ din astfel de produse şi sunt mai puţin potente.

<!–

Formul de quiz

–>

Retinolul: exfoliază sau nu?

Un mit despre retinol este acela că vitamina A este un ingredient care exfoliază foarte puternic şi, tocmai de aceea multe persoane se confruntă cu roşeaţă atunci când introduc acest ingredient în rutina zilnică de îngrijire. În realitate, retinolul funcţionează îmbunătăţind producţia de colagen şi regenerarea pielii. Exfolierea se poate produce doar la nivelul primului strat de piele.

În cât timp se văd rezultatele?

Dacă foloseşti retinol, trebuie să ştii că pielea nu se va transforma peste noapte. Însă, folosit constant, vei putea observa îmbunătăţirea texturii pielii, a liniilor fine şi a ridurilor. În general, iritaţiile şi pielea uscată cauzată de retinoizi poate dura undeva între patru şi şase săptămâni. În tot acest timp se vor putea observa şi îmbunătăţiri în cazul acneei uşoare. Este nevoie de 12 săptămâni sau poate chiar mai mult să putem observa schimbări semnificative în privinţa texturii pielii, reducerii ridurilor şi îmbunătăţirea pigmentării şi a porilor.

Dacă pielea se exfoliază înseamnă că retinolul funcţionează?

Exfolierea cu care multe persoane se confruntă atunci când încep să folosească retinol nu reprezintă un semn cum că acel ingredient ar funcţiona. Deşi este una dintre cele mai comune reacţii adverse, alături de pielea uscată şi iritaţii, care tind să ţină până la şase săptămâni, pielea de fapt trece printr-un proces de curăţare mai eficient.

Când folosim retinol: dimineaţa sau seara?

Retinolul poate provoca sensibilitate odată cu expunerea la soare, dar principalul motiv pentru care ar trebui să foloseşti vitamina A pe timpul nopţii este pentru că razele soarelui pot ameliora eficienţa acestui ingredient. La lumina soarelui, retinoizii devin inactivi. În plus, pielea uscată şi exolierea se pot accentua la primele utilizări ale retinoizilor dacă are loc expunerea la soare. Ideal este ca pe timpul zilei să aplicăm o cremă cu factor de protecţie ridicat.

Retinolul şi vitamina C: pot fi folosite împreună?

Exact ca atunci când ne spălăm dinţii imediat după ce am băut un pahar de suc de portocale, anumite ingrediente destinate îngrijirii nu se potrivesc deloc. Vitamina C şi retinolul este una dintre acele combinaţii. În timp ce vitamina C tratează hiperpigmentarea şi protejează pielea de radicalii liberi, retinolul construieşte producţia de colagen şi îmbunătăţeşte textura pielii. Având în vedere că cele două ingrediente au proprietăţi diferite, se recomandă folosirea amândurora în rutina anti-aging, alături de SPF. Serurile cu vitamina C protejează pielea de radicalii liberi oxidativi şi lucrează cel mai bine când sunt aplicate dimineaţa. În contrast, retinoizii ajută la producerea de colagen şi repară pielea pe timpul nopţii. Un alt motiv pentru care trebuie să folosim cele două ingrediente separat şi la un interval atât de mare de timp este pentru că pot irita pielea şi o pot face mai sensibilă.

Retinolul aplicat pe pielea umedă

Există două mituri în această privinţă: unul dintre ele este acela că retinolul irită mult mai tare pielea atunci când este umedă, iar altul că retinolul se absoarbe mai repede. Ambele sunt false. Nu există evidenţe în acest sens, dar recomandat este ca după ce tenul este curăţat, să tapotezi cu un prosop uscat pentru a scăpa de excesul de apă, după care aplici o cantitate mică de retinol pe toată faţa.

Femeile însărcinate pot folosi retinol?

Dozele crescute de vitamina A pot fi dăunătoare bebeluşului şi poate duce la diferite probleme la naştere. Indicat este ca acest ingredient să se evite în timpul sarcinii şi alăptării.

Preluat de la: csid.ro