Carte-lectura.jpg

E iunie, ceea ce înseamnă că a venit timpul pentru o nouă întâlnire la Clubul de carte #diez și Librăriile Cartier! Așteptăm cu nerăbdare să ne revedem în data de 29 iunie, la ora 13.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Cartea despre care vom discuta este „Anii”, scrisă de Annie Ernaux.

Romanul „Anii” este o rememorare a perioadei 1941-2006, pe care autoarea o realizează cu ajutorul fotografiilor, cărților, cântecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, știrilor. Autoarea urmărește schimbările sociale, politice și culturale care au avut loc de-a lungul a șase decenii, rememorând mai curând identitatea colectivă, decât viața personală. Aceasta evită pronumele „eu” și alege să folosească pronumele „noi”.

Mădălina Ghiu a spus pentru Radio România Cultural că acest „«roman total» […] oferă o felie generoasă de istorie – de la cel de-Al Doilea Război Mondial, până în pragul secolului XXI, un «hronic și cântec al vârstelor» a milioane de oameni, care se înalță din ruinele războiului, trec prin Les Trente Glorieuses, anii de glorie – 1945-1975 –, prin cei ai Războiului Rece, asistă la Căderea Zidului Berlinului, la fărâmițarea Imperiului de Est, la ascensiunea erei digitale, la prăbușirea Turnurilor-gemene, la crize economice, la mondializare și liberalizare și la nenumărate evenimente planetare și se îndreaptă către o societate avidă de consum și de divertisment.”

Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Cărturești și de pe elefant.md. Prețul volumului variază între 218 și 280 de lei.

Annie Ernaux este o scriitoare franceză, care în anul 2022 a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. Distincția i-a fost acordată „pentru curajul și acuitatea clinică cu care dezvăluie rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.

De-a lungul carierei sale a publicat 24 de cărți și mai multe eseuri și povestiri scurte. În 1974, a apărut primul ei roman autobiografic Les Armoires vides („Dulapurile goale”). Romanul Les Années („Anii”) a fost publicat în 2008 și a câștigat mai multe premii.

În 2011, scriitoarea a publicat L’Autre Fille („Cealaltă fată”), care este o scrisoare către sora ei care a murit la vârstă de șase ani, cu doi ani înainte de nașterea autoarei. În acest an mai publicat și alte trei volume. În aprilie 2016, a apărut o altă lucrare autobiografică, Mémoire de fille („Memoriile unei fete”), în care povestește despre primele experiențe sexuale din în vara anului 1958 și despre amintirile care au însoțit-o pe parcursul vieții.

Lucrările sale au fost adaptate în mai multe filme premiate. Printre acestea se numără și L’Evénement din 2021 („Evenimentul”), care a câștigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția din 2021.

Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.

Preluat de la: diez.md