oldchisinau_com-gXIX-XX-008.jpg
Fiecare secol are o frumusețe și un farmec aparte. O amprentă deosebită o lasă rafinamentul femeii. Următoarea colecție de fotografii vechi arată splendoarea Chișinăului de la sfârșitul secolului al XIX-lea la începutul secolului XX (până la 1918) prin prisma chișinăuiencelor de atunci.

Multe fotografii au fost realizate într-un atelier foto al lui Abram Ghișera, din Chișinău, care era pe timpuri cel mai popular loc pentru a face propriile portrete. Acesta era situat exact în inima orașului – mai întâi la colțul Sf. Mihail și Alexander (actuala str. M. Eminescu și bd. Ștefan cel Mare), iar mai târziu – pe strada Pușkin.

Foto din atelierul lui Abram Ghișera

Foto din atelierul lui Abram Ghișera

Foto din atelierul lui Abram Ghișera

Foto din atelierul lui Abram Ghișera

Un alt fotograf renumit din acea perioadă era Grigorii Tașcher. Vârful popularității sale a ajuns puțin mai târziu în perioada interbelică. Atelierul lui era, de asemenea, localizat în Centrul orașului – pe strada Alexandrovskaya (actualul bd. Ștefan cel Mare), adică unde se află acum McDonald’s Centru.

Foto din atelierul lui Grigorii Tașcher

Uneori numele fotografilor și proprietarilor de studio nu erau scrise pe fotografii. De exemplu, în Grădina Publică lucra prima Comunitate de Fotografi sud-ruși, înființată în februarie 1907 de cinci persoane.

Comunitatea de fotografi sud-ruși

Comunitatea de fotografi sud-ruși

Fotografie în Grădina Publică

Un alt bine cunoscut fotograf din acea vreme era Zaharii Sumovsky. Trebuie menționat faptul că la Chișinău au lucrat mai mulți fotografi cu un astfel de nume. Z. Sumovsky avea două chioșcuri fotografice plasate în cele mai aglomerate locuri ale orașului – străzile Alexandrovskaya și Pushkinskaya.

Atelierul foto Z. Sumovsky

Atelierul foto Z. Sumovsky

Atelierul foto Z. Sumovsky

Ultima fotografie din selecție este făcută în atelierul unui fotograf mai puțin cunoscut al cărui studiou era plasat pe actuala str. Alexandru cel Bun.

Atelierul lui Hidal Varshavsky

 

Sursă: oldchisinau.com

Sursă fotografii: oldchisinau.com, ebay.com, delcampe.net, din colecția personală a lui Iurie Cojocaru.

Preluat de la: diez.md