alegmoldova.jpg
Ai timp liber și ai vrea să-l petreci frumos și util împreună cu prietenii? Să știi că sunt o mulțime de metode care-ți vor colora zilele în care te plictisești, iar una dintre cele mai populare și interesante activități sunt jocurile de societate.

Echipa #diez a selectat cele mai populare și interesante jocuri de societate care îți pot fi de folos la o petrecere, în vacanță sau pentru o seară în familie.

#1. Dixit

Jocurile Dixit se află în topurile mondiale de mai mulți ani, ele se numără și printre cele mai populare jocuri din Moldova. Seria Dixit are mai multe extensii care fac jocul și mai interesant.

Cum joci: În Dixit, fiecare jucător este pe rând un povestitor care trebuie să descrie o carte astfel încât ceilalți jucători să ghicească care dintre cărțile dezvăluite este cartea lui. Fiecare carte a jocului este o mică operă de artă. Dixit este un joc vesel și entuziasmant care se învaţă în mai puţin de 10 minute, dar poate fi jucat şi rejucat de sute de ori. O adevărată comoară pentru o petrecere cu prietenii.

#Taboo

Taboo este un joc de masă destinat copiilor mai mari de 12 ani, care au capacitatea să explice clar şi succint, dar şi să întindă capcane.

Cum joci: Competitorii se împart în echipe. În fiecare echipă trebuie să există un povestitor şi cel puţin un coechipier. Povestitorii primesc un set de cartonaşe pe care sun scrise o serie de cuvinte, considerate taboo. Povestitorul alege unul dintre cuvinte şi încearcă să-i dea o definţie astfel încât să nu pronunţe sinonime ale cuvântului taboo (cel de pe cartonaş). De exemplu, dacă pe cartonaş se află cuvântul „ie”, povestitorul nu are voie să dea o definţie de genul „bluză purtată de femeile de la ţară sau la horă” şi asta pentru că definţia cuprinde cuvântul „bluză” care poate fi considerat un sinonim pentru „ie”. Explicaţia oferită de povestitor trebuie să fie cât mai creativă, dar în acelaşi timp succintă pentru că totul se petrece contra timp. Jocul este însoţit de o clepsidră şi de un soi de fluier care este pus în funcţiune de adversat atunci când povestitorul greşeşte definţia şi foloseşte sinonime ale cuvântului de explicat. Jocul cuprinde cartonaşe cu 1000 de cuvinte şi se poate juca în mai multe echipe.

#Stai la coadă

Este un joc pentru nostalgicii epocii comuniste. Creat în Polonia, „Stai la coadă” se potriveşte perfect cu realitatea românească din anii 80.

Cum joci: Competitorii îşi aşează pionii (cumpărătorii) în faţa unor magazine virtuale fără să ştie ce marfă urmează să „se bage”. Fiecare participant primeşte un cartonaş pe care are categorii de produse: alimente, mobilă, haine etc. Va trebui să cumpere atâtea obiecte din fiecare categorie cât scrie pe cartonaşul primit. De exemplu, 3 piese de mobilier, 6 alimente, 2 electrocasnice etc. Fără să ştie ce se va aduce la magazinele de pe planşeta, fiecare competitor va aşeza pionii „cumpărători” în faţa fiecărui supermarket şi va aştepta distribuirea cartonaşelor cu marfă. Este important de spus că fiecare jucător va primi un set de cartonaşe cu tertipuri „mama cu copil în braţe” „bătrân în baston”, „marfă pe sub mână”, „schimb de locuri la coadă”, „stai o tură”, „treci la spatele cozii” etc. cartonaşe pe care le vor folosi în aşa fel încât să ajungă cât mai în faţă la tejghea pentru a cumpăra marfa de care are nevoie. Cel care va completa primul cartonaşul cu produse primit la începutul jocului va fi desemnat câştigător.

#Carcassonne

Clasicul Carcassonne este un joc pe care îl regăsim an de an în topul. Dacă eşti un novice în jocurile de masă, Carcassonne este soluţia ideală. Jocul te fascinează prin simplitate și ingeniozitate.

Cum joci: Dezvoltă regiunea din jurul orașului Carcassonne și plasează-ți discipolii pe drumuri, în cetăți, în mănăstiri sau pe pășuni pentru a acumula cele mai multe puncte. Atenție însă că adversarii îți pot fura drumurile sau cetățile!

#Coloniștii din Catan

Nemuritorul joc „Coloniștii din Catan”, a apărut în Germania în 1995 și a fost vândut de atunci în peste 22 milioane de exemplare în întreaga lume. Reeditat în limba română în 2015, jocul nu numai că a rămas în topul preferințelor moldovenilor, dar a și urcat o poziție față de anul trecut, când ocupa a treia treaptă a clasamentului.

Jocul a prins popularitate și în Moldova, astfel în Chişinău se organizează și Campionatul Național de Catan.

Cum joci: În acest joc, participanții construiesc și dezvoltă orașe pe o insulă, tranzacționând și acumulând resurse. Este un joc de negociere, are reguli ușor de înțeles și poate fi jucat atât în gașcă cu prietenii, cât și în familie, între părinți și copii. Ca și Carcassonne, acest joc are numeroase extensii care pot face jocul mai complex pentru adevărații pasionați.

#Saboteur

Descoperit de amatorii jocurilor de societate din Moldova în anul 2014, jocul Saboteur a urcat rapid în topul preferințelor.

Cum joci: Este un joc de roluri în care jucătorii sunt pitici mineri angajați în goana după aur. Dintr-o dată, un târnăcop cade și sparge lămpașul. Sabotorul a lovit. Dar care din jucători să fie sabotori? Vei găsi aurul sau acțiunile diabolice ale sabotorilor vor împiedica asta? După trei runde, jucătorul cu cel mai mult aur câștigă. Un excelent joc de roluri mai simplu decât Mafia, dar la fel de intrigant.

#Alias

Jocul de masă Alias a devenit extrem de popular în Moldova cu șase ani în urmă. De atunci, sute de tineri s-au întrecut în explicarea cuvintelor contra cronometru.

Cum joci: În acest joc, pot fi utilizate indicii, sinonime şi antonime pentru a explica cuvinte, dar nu e voie să fie rostit termenul propriu-zis. Pe deasupra, totul trebuie explicat rapid, căci timpul nu are răbdare.

#Ticket to Ride

Este un joc de strategie al cărui scop este construcția și administrarea căilor ferate din America de Nord. Jocul este parte din seria Days of Wonder, dedicată întregii familii.

Cum joci: Jucătorii încep prin a primi cele 45 de trenulețe și 3 stații în culorile alese de fiecare. Se continuă prin a trage 4 tichete cu destinații. Unul dintre ele este albastru (lung) iar celelalte 3 sunt normale (scurte). Se aleg 2 pentru a fi păstrate, se dau câte 4 cărți cu trenulețe la fiecare jucător și jocul este gata de a începe.

Obiectivul jocului este acela de a face cele mai multe puncte. Acestea se fac prin mai multe modalități: pentru revendicarea unei rute între două orașe, pentru completarea unui tichet, prin obținerea bonusului pentru cel mai lung traseu și prin nefolosirea stațiilor.

#Uno

Este un joc pentru cei cu vârste peste 7 ani, iar scopul lui este de a obține 500 de puncte și de a scăpa de toate cărțile sau de a rămâne cu cât mai puține în mână când se termină o tură.

Cum joci: Fiecare jucător primește 7 cărți, iar cele rămase se așează într-un teanc cu fața în jos, pentru tragere. Prima carte din teanc este întoarsă pentru ca jocul să poată începe.

Primul jucător care dă jos trebuie să dea o carte care să se potrivească fie cu numărul, fie cu culoarea cărții de jos. De exemplu, dacă jos este un 7 roșu, jucătorul trebuie să dea orice carte roșie sau un 7 de orice culoare. Sau jucătorul poate pune jos o carte neagră cu care să schimbe culoarea.

Dacă următorul jucător nu are ce să dea, nimic care să se potrivească cu ce e jos, trebuie să tragă o carte din grămada de jos. Poate să pună acea carte jos, dacă se potrivește, fără să își aștepte rândul (cu condiția ca următorul jucător să nu fi pus deja o carte jos).

Când rămâi cu o singură carte în mână, trebuie să spui „UNO” imediat – ca la Septica Americană. Dacă uiți, trebuie să tragi două cărți de jos, drept pedeapsă. Asta dacă ești prins de ceilalți jucători.

Când un jucător rămâne fără cărți, jocul se termină. Punctele se adună și jocul poate începe din nou.

#Jungle Speed

În Jungle Speed trebuie să te bazezi pe spiritul tău de observație și pe reflexe rapide. Ai nevoie de o mână sigură care poate fi greu de controlat în timpul perioadelor de râs maniacal. Totemul de lemn stă în mijlocul mesei așteptând că jucătorul cu reflexele cele mai rapide să îl fure de pe masă și să câștige jocul.

Cum joci: Fiecare jucător primește o serie de cărți. Pentru a câștiga trebuie să fii primul care scăpa de toate cărțile. La fiecare tură, fiecare jucător arată o carte din teancul propriu şi o pune cu faţa în sus. Dacă 2 cărți sunt identice acei jucători trebuie să se lupte pentru Totem. Cel care fură totemul va da jucătorului care a pierdut cărțile sale decartate până atunci.

Pentru a adăuga dificultate anumite cărți sunt aproape identice ceea ce poate păcăli un jucător nefericit să apuce totemul din greșeală ceea ce e o eroare gravă. Alte cărți forțează jucătorii să apuce totemul deodată, să schimbe tipul de joc sau să mai adauge dificultate. 

#„Aici e Moldova”

Anul acesta a fost lansat jocul de societate „Aici e Moldova”, un joc interactiv despre Republica Moldova. Denumirea jocului este un răspuns la denumirea jocului englez „Where is Moldova?”. Jocul a fost creat de Marcel Spătaru, renumit pentru pasiunea sa pentru jocuri de societate.

Cum joci: Jocul este compus din mai multe nivele, și este axat pe cunoștințe generale despre Republica Moldova, și locurile importante de la noi.

* Jocul nu este pus în vânzare, acesta este oferit  fi ofer numai în cadrul activităților campaniei „Eu aleg Moldova”.

Preluat de la: diez.md