diez-share-facebook.png
Într-un Univers infinit, în micul nostru sistem solar și pe mica noastră planetă Pământ, zilnic au loc un număr infinit de evenimente. Fiecare dintre acestea se întâmplă într-un anumit loc, iar noi tot mai mult ne dorim să cunoaștem unde anume. În ultimii 15-20 de ani, explozia tehnologiilor informaționale și a internetului a accelerat considerabil dezvoltarea tehnologiilor de localizare.

Un exemplu al acestei evoluții este GPS și Glonass, care au devenit din tehnologii militare în tehnologii civile accesibile publicului larg. Corporații gigantice, precum Google, Microsoft și Yahoo, au prezentat propriile servicii de localizare și hărți, satisfăcând necesitățile publicului dependent de utilizarea lor.

Fie că mergi la volan, te afli într-un oraș nou sau în unul mare, hărțile sunt indispensabile pentru orientarea în spațiu.

Însă ce se întâmplă în orașele al căror nivel de dezvoltare nu poate fi comparat cu marile metropole, cum ar fi orașele Moldovei? Unele sate ale Moldovei par a fi inexistente pe hărți. De aici a și pornit proiectul OpenStreetMap – din dorința de a crea un sistem complex de orientare de tip hartă atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori sau turiști.

OpenStreetMap este o hartă a întregii lumi, gratuită și editabilă, care este construită de voluntari și distribuită cu o licență deschisă. Harta este ușor de utilizat și creată cu multă precizie, de aceea în ultimii ani tot mai multe persoane, dar și corporații mai mari sau companii comerciale, apelează la datele oferite de OpenStreetMap.

Pe cei mai mari contribuabili din Moldova ai acestei hărți îi găsești chiar în co-working space-ul iHUB Chișinău. Este vorba despre start-up-ul tehnologic Lightcyphers, condus de Anatolie Golovco, care de 10 ani contribuie la îmbunătățirea serviciilor de OpenStreetMap, muncă pe care o face voluntar. Anatolie Golovco, cel care este fondatorul start up-ului, își dorește ca tot mai multă lume să înceapă să folosească serviciile acestei hărți, pentru că este comodă și precisă.

Proiectul OpenStreetMap a început în anul 2004, când programistul britanic Steve Coast și-a propus să experimenteze cu un receptor USB GPS, pe care l-a cumpărat împreună cu laptopul său pe Linux. Acesta a folosit o parte de software numită GPSDrive, care prelua hărțile de la Microsoft MapPoint, prin urmare, încălcând condițiile licenței. Coast a început să caute alternative ca să nu violeze copyrighting-ul hărților și a descoperit că nu existau date disponibile pe care le-ar putea utiliza fără a încălca alte reguli sau a plăti sume mari de bani.

Coast a realizat că poate să-și deseneze propria mapă, iar astfel proiectul a luat naștere. După ce și-a prezentat idea la un eveniment de open source la Londra, acesta a aflat că sunt și alte persoane care au idei similare, dar care nu au reușit să-și crească proiectul. Odată ce aceștia au fost convinși să ia parte din proiectul său, OpenStreetMap a fost creat.

Pe open OpenStreetMap poți găsi orice, de la Empire State Building, până la magazinul micuț de lângă blocul în care ai copilărit, de unde obișnuiai să îți cumperi înghețată. Iar noi nu glumim. Deja l-am căutat și l-am găsit, rezultat pe care Google Maps nu ni l-a oferit.

OpenStreenMap-ului i se mai spune și Wikipedia hărților. Asta pentru că oricine poate edita sau adăuga o nouă locație, iar întreaga istorie de editare este stocată, ceea ce presupune că orice greșeală sau act de vandalism poate fi corectat pentru a menține precizia hărții.

 

Preluat de la: diez.md