00a45442-f502-4bb7-82e0-e78e454b77cb-scaled.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, şi-a delegat o parte din autoritate colaboratorilor săi apropiaţi, în principal surorii sale mai mici, Yo-jong, arată o evaluare a serviciului sud-coreean de spionaj, NIS, transmisă joi deputaţilor de la Seul, informează agenția Yonhap, preluată de digi24.ro. 

„În prezent, Kim Yo-jong (…) conduce afacerile generale ale statului pe bază de delegare”, a indicat NIS într-un briefing cu uşile închise.

„Kim Jong-un îşi păstrează încă autoritatea absolută, dar o parte din ea a fost predată puţin câte puţin. Yo-jong este liderul numărul doi de-facto, dar, deocamdată Kim Jong-un nu şi-a ales un succesor”, a afirmat serviciul sud-coreean.

Potrivit NIS, Kim Yo-jong şi-a asumat cea mai mare parte a autorităţii de la fratele său, dar nu este singura cu care acesta împarte puterea. Pak Pong-ju, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri de stat, şi noul prim-ministru Kim Tok-hun au preluat controlul asupra sectorului economic. Sora liderului nord-coreean este responsabilă cu politica faţă de Coreea de Sud şi faţă de SUA, precum şi cu alte probleme generale.

În ce priveşte armata, Choe Pu-il, directorul pentru afaceri militare al partidului, şi Ri Pyong-chol, vicepreşedinte al Comisiei militare centrale, şi-au asumat autoritatea parţială, mai afirmă NIS.

Scopul acestor delegări de atribuţii este să-l „elibereze (pe Kim) de stresul guvernării şi să evite culpabilizarea lui în cazul unui eşec al politicii regimului”, a explicat aceeaşi sursă.

Preluat de la: diez.md