Vladimir-Putin-20-Large-e1653649572817.jpeg
Vladimir Putin a cerut joi, 26 mai, conturarea unei strategii de dezvoltare a unei „mari asocieri eurasiatice”, care să facă faţă noilor provocări internaţionale, printre care a enunţat acţiunile statelor occidentale împotriva ţărilor care au „politici independente”, relatează agenţia EFE, notează AGERPRES.

„A sosit momentul să elaborăm o strategie integrală de dezvoltare pentru o mare asociere eurasiatică ce trebuie să reflecte provocările cheie cu care ne confruntăm și care să facă pașii necesari pentru noi acorduri complementare regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)”, a indicat Putin în intervenția sa prin legătură video la Forumul Economic Eurasiatic care se desfășoară la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului, scrie AGERPRES.

Acest forum, premergător summitului de vineri al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), reunește Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Rusia.

La rândul său, președintele kazah Kasim-Yomart Tokaiev, prezent în persoană la forum, a apreciat drept posibilă implementarea ambițiosului proiect denumit „Eurasia Mare”, propus de Putin și care prevede în esență sporirea cooperării economice cu China a statelor din această regiune foste republici sovietice.

„Mai devreme sau mai târziu, îl vom implementa. Și, cum a spus președintele rus Vladimir Vladimirovici (Putin), este posibil ca și alte țări să se poată alătura acestui proiect”, a afirmat Tokaiev. Această inițiativă a președintelui rus prevedea inițial și posibilitatea participării unor țări europene la proiectul „Eurasia Mare”.

Referindu-se la sancțiunile occidentale impuse țării sale și Belarusului după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, Vladimir Putin a susținut că acestea au ca scop „izolarea și slăbirea” țărilor care dezvoltă „politici independente”, dar pe care „niciun jandarm mondial” nu le va putea opri.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md