natural-gas-gazprom.jpg
Rusia şi Serbia au convenit asupra prețurilor la gaze pentru următoarele şase luni, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vučić după discuţiile cu Vladimir Putin. Potrivit acestuia, prețul pentru gazul rusesc va rămâne la nivelul de 270 de dolari pentru o mie de metri cubi, scrie Kommersant.ru.

Putin a spus mai devreme că Rusia va încerca să găsească o soluție optimă, astfel încât prețul la gaz să fie acceptabil pentru Serbia.

În octombrie, Aleksandar Vučić a spus că Rusia a propus ca, începând cu anul 2022, Serbia să cumpere gaz la prețul de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Însă, în urma negocierilor, Rusia a căzut de acord ca prețul final să fie de 270 de dolari pentru primele șase luni ale anului 2022.

Vă amintim că Moldova a importat timp de o lună gaz rusesc la prețul de 790 de dolari, iar din noiembrie avem semnat un contract pe un termen de cinci ani. În acest context, Moldova cumpără de la Gazporm o mie de metri cubi de gaz la prețul de 450 de dolari pentru luna noiembrie, iar din luna decembrie prețul va fi puțin mai mic.

Amintim că, la sfârșit de octombrie la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot prin intermediul companiei Energocom.

În urma stabilirii noului contract cu Rusia, pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful de 10,26 lei pentru 1 m³ de gaz pentru consumatorii casnici în perioada 1 noiembrie-30 noiembrie, ceea ce este de 2,4 ori mai mult decât prețul anterior de 4,2 lei per metru cub.

Luând în calcul și TVA de 8 %, gazul îi costă pe consumatorii casnici 11,08 lei pentru 1 m³.

Preluat de la: diez.md