iPiccy-collage-1.jpg
Ministerul Sănătății rus a aprobat folosirea primului vaccin pentru COVID-19 din lume, la mai puțin de două luni de la începutul testelor pe oameni, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că una dintre fiicele sale şi l-a injectat, potrivit REUTERS.

„În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului său, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei «imunităţi durabile» la COVID-19.

„Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente”, a declarat Putin, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de AGERPRES, adăugând că fata a făcut puţină temperatură, 38 °C, dar „asta este”.

Recent, oameni de ştiinţă străini şi-au exprimat preocuparea faţă de viteza dezvoltării unui astfel de vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea „liniilor directoare şi directivelor clare” în materie de elaborare a unui astfel de produs.

Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse.

Rusia a asigurat că în viitoarele săptămâni se vor produce mii de doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus şi „câteva milioane” de la începutul anului viitor.

OMS a reacţionat susţinând respectarea protocoalelor şi a reglementărilor în vigoare în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19.

Rusia lucrează de mai multe luni, ca multe alte ţări din lume, la mai multe proiecte de vaccinuri împotriva COVID-19. Cel dezvoltat de centrul Gamaleia a fost realizat în colaborare cu Ministerul Apărării rus.

Preluat de la: diez.md