perseide-700x377-1.jpg
Curentul de meteori Perseide se va vedea cel mai bine la noapte, după miezul nopții, când va înregistra activitate maximală, anunță observatorul astronomic din România „Amiral Vasile Urseanu”.

În condiții ideale se pot observa de la 50 până la 100 de meteori pe oră. Puteți vedea perseidele și în noaptea următoare, numărul de urme luminoase pe cer fiind însă un pic mai mic.

Perseidele sunt unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, însă fenomenul este mai cunoscut pentru că are loc în perioada concediilor de vară, când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber noaptea.

Și, din fericire, la noapte, luna va fi în ultimul pătrar, iar lumina acesteia nu va deranja prea mult, așa că vom putea observa mai mulți meteori.

Astronomii spun că cei care sunt în afara orașelor, în zone cu aer curat și fără lumini parazite, au șansa să vadă chiar și 100 de meteori pe oră.

Nu este nevoie de un instrument astronomic, ci doar de ceva pe care să stai întins, cum ar fi un sac de dormit sau un șezlong. Și după miezul nopții, putem vedea pe cer printre stele o dâră luminoasă ce va dura mai puțin de o secundă.

Pare că una dintre stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”.

În realitate, urma luminoasă este lăsată de o particulă de sub un milimetru în diametru, care se aprinde când intră în atmosfera pământului din cauza frecării cu aerul.

Cel mai bine fenomenul se poate observa la munte și în zonele rurale sau chiar și la mare într-o zonă fără multe lumini de la stațiuni.

Preluat de la: diez.md