diferente-cuplu.jpg

Sunteți descurajați de faptul că partenerii voștri nu răspund cum v-ați aștepta la problemele voastre? Considerați că diferențele dintre voi generează conflicte în relație? Deosebirile în cuplu sunt văzute de obicei ca un defect, pentru că ne dorim ca partenerul nostru să gândească și să se comporte la fel ca noi. Însă acest lucru nu este posibil în totalitate, pentru că suntem ființe emoționale diferite, iar Ion Andrei Puican și Oana Puican, singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbesc public despre cuplu, ne încurajează să acceptăm aceste diferențe și să le abordăm… diferit.

Aceasta este cheia unei relații armonioase, spun cei doi psihoterapeuți în cel mai nou episod al podcastului „Să vorbim de vorbă”.  Diferențele între parteneri nu înseamnă neapărat nepotrivire – femeile și bărbații pur și simplu comunică emoțional diferit, cel puțin dacă ar fi să ne referim la tiparele generale.

Bărbații și femeile sunt ființe diferite, iar aceste aspecte pot influența relația de cuplu. Înțelegerea lor face deosebirea dintre un cuplu funcțional și unul aflat în conflict. Primul pas pentru a face acest lucru este comunicarea, un element esențial în relația de cuplu.

„Până acum, pentru că nu a fost făcută prea multă educație de cuplu, oamenii nu au știut că există atât de multe diferențe între femei și bărbați, care au un impact atât de mare în dinamica relației, și nu au ținut cont de ele. Diferențele acestea sunt atât de importante, încât pot face diferența între un cuplu armonios și unul în conflict. Le-am observat și le observăm și noi zi de zi în cuplul nostru de soț și soție.

În terapie, am observat că unor cupluri le este dificil să accepte aceste diferențe sau să facă demersurile necesare pentru a accepta faptul că vrem, nu vrem, ele există. Nu e un lucru plăcut și nici ușor, mai ales la începutul relației, să le vezi și să le iei ca pe un dat.

În momentul în care acceptăm că avem niște reguli, direcții de urmat, ca în viață, viața în cuplu devine mult mai bună, mai ușoară și mai fericită, pentru că toți căutăm să fim fericiți în relația noastră de cuplu”, spune psihoterapeuta Oana Puican.

Comunicarea emoțională este principala diferență dintre sexe; femeile tind să își exprime emoțiile mult mai des și detaliat, în timp ce bărbații au obiceiul de a reflecta intern și de a-și gestiona emoțiile în singurătate.

„Poate sună clișeic, dar este un lucru știut că voi, doamnele, sunteți mai vocale, mai expresive, vă exprimați mult mai mult emoțional, vorbiți mult mai mult despre ce simțiți. Tot timpul spuneți >, iar noi, bărbații, nu știm cum să gestionăm. Este un alt tip de comunicare. Mai mult, aduceți în discuție foarte mult problemele, le puneți pe tavă și căutați în mediul securizant al cuplului suport emoțional”, spune psihoterapeutul Ion Andrei Puican.

Psihoterapeuții spun că această diferență între femei și bărbați este binevenită, femeile având nevoie de o fire mai logică și practică, iar bărbații – de cadrul emoțional oferit de femeie. Femeile gândesc prin a vorbi, a dezbate, verbalizarea fiind o formă de a-și internaliza trăirile și de a le gestiona. În schimb, bărbații caută soluții și procesează totul intern. „Femeile vorbesc în paranteze, ceea ce nu este o critică, ci o realitate a discursului feminin, pentru că aveți acest tip de gândire pe mai multe drumuri deodată, pe când bărbații gândesc mult mai focusat”, adaugă Ion Andrei Puican.

Femeile își exprimă sentimentele într-un mod care poate dura mai mult, în timp ce capacitatea de concentrare a bărbaților este limitată. Dacă în acel moment bărbatul are probleme pe care dorește să le rezolve în adâncul minții sale, el devine indisponibil și se poate ajunge la frustrare, furie sau chiar conflict. O altă diferență este faptul că femeile se descarcă vorbind, iar bărbații au mereu tendința să găsească și să ofere soluții nedorite de partenere.

Sfatul celor doi psihoterapeuți este să vorbim deschis cu partenerul nostru și să menționăm clar nevoile noastre: „La început, până învață el și ea diferențele de comunicare, ea să îi spună lui ce vrea de la el, să-l roage frumos să o asculte, să îi comunice nevoia de a vorbi, de a se descărca”.

De asemenea, bărbatul trebuie să învețe să comunice emoțional, interiorizarea majoră fiind o mare problemă a sexului masculin. Acest lucru poate face ca anumite traume interne să izbucnească și să provoace disfuncționalități, comportamente agresive și multe altele. Vorbim aici de rănile „copilului interior” – în trecut, părinții nu au oferit o atenție sporită copilului și au avut idei stereotipale despre sexul masculin.

„Din păcate, în societatea noastră încă există ideea eronată și periculoasă că bărbații nu plâng, că trebuie să fie tari ca piatra și că nu trebuie să vorbească despre sentimentele lor”, spune psihoterapeuta Oana Puican. Acest lucru tinde să se schimbe odată cu noua generație, fiind vizibilă deja o diferență în modul de creștere a copiilor și în modul în care este percepționat caracterul emoțional al unui bărbat în societate și în cuplu. „Mi se pare extrem de masculin și atrăgător ca un bărbat să știe să își exprime emoțiile și am observat că majoritatea femeilor au această părere. Voi, bărbații, credeți că este greșit dacă o faceți, că noi o să vă vedem slabi și efeminați”, adaugă Oana Puican.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro