Admiterea.jpg
Profesioniști în inovație, creativitate și tehnologie! Pentru prima dată în Republica Moldova, studenții de la trei universități din țară vor putea studia din toamnă șase specialități noi în domeniul creativității și inovației, pentru mai multă competitivitate la noile profesii ale viitorului, care sunt tot mai solicitate pe piața muncii din țară.

Specialitățile fac parte din domeniile Animație, Game Design și New Media și sunt parte din Programul Profesiile Viitorului, implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia.

Disciplinele care vor apărea în programul universitar de studii sunt: programare de jocuri, conceptualizarea jocurilor și crearea de personaje pentru specializarea de Game design, animație3D și producția personajelor și elementelor de animație 3D și animație 2D cu accent pe producția desenelor animate, dar și producție multimedia pentru specializarea New Media. Specialitățile noi create urmează a fi predate de profesori practicieni, dar și lectori internaționali cu experiență vastă în domeniile lor. 

Drumul spre design – fără laptop și cunoștințe în photoshop 

Constantin Șarcov este director creativ și fondator al agenției „Piko Creative”, autor al mai multor cursuri de Design Grafic, iar din toamnă va preda bazele designului la Universitate Tehnică a Moldovei. Dorința de a pregăti viitori specialiști calificați, care să răspundă la noile necesități de pe piață în domeniul creativ, l-au motivat să accepte provocarea de a preda și de a împărtăși din experiența sa viitorilor specialiști.

Constantin Șarcov, fondatorul agenției „Piko Creative”: „În prezent, domeniul creativ are „o foame” de specialiști calificați și instruiți anume în profesiile care se referă la industriile creative. Design grafic este ceea ce fac eu în fiecare zi și am avut ocazia să profesez această funcție în calitate de mentor deja de doi ani. Această experiență m-a ajutat să stabilesc un mecanism de predare, care să mă ajute să mă simt confortabil și să transmit mai departe cunoștințe și experiența mea tinerilor cu gândire critică și interesați de arta creativă.”

Pe lângă lecțiile teoretice, din al doilea semestru, studenții vor putea efectua stagii de practică în companii specializate, pentru a beneficia de oportunitatea de a pune în practică cunoștințele acumulate, dar și pentru a înțelege direct cum funcționează  lucrurile în profesia pe care și-au ales-o.

Constantin Șarcov, fondatorul agenției „Piko Creative”: „Designul este un domeniu care trebuie să rezolve o problemă din viața reală, nu presupune cunoștințe în photoshop și un laptop performant. Acum, tinerii au oportunitatea de a studia discipline inovative și de perspectivă. Noi, ca reprezentanți ai businessului, avem nevoie de oameni profesioniști, pentru că avem un domeniu foarte bine plătit, dar ducem lipsă de resurse umane calificate. Sper că în doi ani deja vom putea culege „roadele”, iar tinerii care vor veni să studieze aceste discipline din cadrul programului să-și atingă la maxim potențialul.”

Potrivit datelor statistice, industria creativă, implicit cea de dezvoltare a jocurilor video, care include și design grafic, o depășește ca mărime pe cea producătoare de filme, iar în 2021, valoarea sectorului a fost de 180 de miliarde de dolari, cu o creștere de 14,4 %. Se estimează că până în 2025 se estimează, industria va ajunge la valoarea de 268 de miliarde de dolari. La nivel european peste 100 de mii de tineri lucrează în această industrie, iar în următorii ani, sectorul va avea nevoie de 80 000 de specialiști noi.

Constantin Șarcov, fondatorul agenției „Piko Creative”: „Aceste programe educaționale reprezintă o noutate nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru toată regiunea. Am cercetat țările din jur, care sunt cu un pas înaintea noastră în domeniul industriilor creative și nu am găsit programe similare. A venit timpul să facem un salt în educație și să pregătim specialiști potriviți pentru cererea de pe piață.”

Programului „Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia” este implementat Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, care promovează o economiei digitală, creativă și circulară și contribuie la  creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova. 

Mai multe detalii despre Programului „Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia” găsiți aici: https://educatie.cor.md

Preluat de la: diez.md