242176039_1158831697940038_6706808876610872004_n.jpeg
Producătorii TAFL ( Textile, îmbrăcăminte, încălţăminte, articole din piele și accesorii) din Moldova se fac tot mai remarcați pe harta țărilor europene. De curând, producătorii de îmbrăcăminte (T&C)  au cucerit regiunea baltică pentru a doua oară în ultimele luni.

În perioada 16-18 septembrie 2021, 15 producătorii T&C din Moldova au participat la cea de-a 29-a ediție a târgului de afaceri pentru textile și confecții Baltic Fashion & Textile Vilnius, Lituania, una dintre cele mai mari expoziții și platforme B2B din regiunea baltica, având frumoasa oportunitate de a-și expunere brandurile în standul comun al Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS) a Republicii Moldova.

APIUS

Producătorii au avut o întâlnire importantă cu Dirk Vantyghem, Directorul Executiv al EURATEX (Organizația Europeană a Asociațiilor de Îmbrăcăminte și Textile) care le-a vorbit producătorilor din Moldova despre așteptările pieței UE și importanța transformării și reconstruirii unei industriei ușoare durabile din Moldova.

Companiile Lituaniene au fost impresionate de calitatea produselor fabricate în Moldova, iar în luna noiembrie și-au dorit să facă o vizită producătorilor T&C din Republica Moldova.

În perioada 15-19 noiembrie 2021, a avut loc cea de-a doua întîlnire a companiilor lituaniene cu cele din Moldova prin evenimente B2B Matchmaking și vizite de afaceri cu 10 reprezentanți lituanieni – producători de articole de îmbrăcăminte pentru femei și bărbați, îmbrăcăminte sport, îmbrăcăminte de agrement și tricotaje, precum si retail.

Stimularea dezvoltării durabile a companiilor membre ale APIUS și sprijinirea acestora în accesarea de noi piețe reprezintă una din obiectivele Asociației, alături de implementarea strategiilor de îmbunătățire a perspectivelor industriei TAFL din Moldova în ceea ce privește creșterea exporturilor către UE.

Exporturile din industria ușoară au înregistrat o creștere continuă în mediu cu cca. 9 % anual în perioada 2015-2018, iar în 2020 a înregistrat o scădere dramatică de 13 % în comparație cu anul 2019 ca urmare a pandemiei COVID-19. Sectorul TAFL constituie o parte importantă a economiei Republicii Moldova, în special în ceea ce privește comerțul internațional. În 2020, exporturile au atins cifra de 329 milioane dolari SUA, iar industria s-a clasat pe locul 3 la nivel național.

APIUS

Realizarea evenimentelor care au făcut posibile încheierea mai multor parteneriate între companiile din Lituania și Moldova a fost posibilă datorită Asociației Patronale din Industria Ușoara (APIUS) în strânsă colaborare cu Asociația Lituaniană a Companiilor de Îmbrăcăminte și Textile (LATIA), Asociația Industriei și Afacerilor din Vilnius (VPVA), precum și Centrului Lituanian de Inovații în cadrul concursului de granturi EU4BCC în care APIUS a fost desemnată drept organizație câștigătoare. 

EU4Business: Connecting Companies este un proiect gestionat de EUROCHAMBRES și finanțat în cadrul inițiativei EU4Business a Uniunii Europene.

Preluat de la: diez.md