59209613_303.jpg
Parlamentul Albaniei a votat vineri primul său guvern dominat de femei de când sistemul multipartit a fost introdus în această ţară, cu 30 de ani în urmă.

După o sesiune parlamentară care a durat mai mult de 20 de ore, Edi Rama a fost votat ca premier pentru a treia oară după victoria răsunătoare repurtată în alegerile din aprilie, informează Reuters și AGERPRES.

Dintre cei 17 membri ai noului cabinet de miniştri, 12 sunt femei.

„Bătălia împotriva discriminării de gen şi violenţei domestice continuă şi este departe de a fi câştigată. Există încă forţe discriminatorii şi o energie negativă care acţionează în prezent în societatea noastră împotriva femeilor şi fetelor”, a spus Rama, înainte ca parlamentarii să voteze noul guvern cu 77 de voturi din 140.

<!–

–> <!–

–>

Olta Xhaka va fi în continuare în guvern, ca ministru de externe, în timp ce Delina Ibrahimaj, nou intrată în guvern, fosta şefă a autorităţii fiscale a statului, va conduce Ministerul Finanţelor şi al Economiei.

Potrivit lui Rama, lupta împotriva infractorilor şi corupţiei va fi o prioritate a celui de-al treilea mandat al său. Noul guvern prevede o creştere economică de circa 4 % în acest an, după scăderea de 3,3 % în 2020 din cauza pandemiei.

Albania este ţară membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi doreşte să adere la Uniunea Europeană (UE), însă reformele insuficiente şi ezitările din partea unor membri ai UE pentru continuarea extinderii au încetinit procesul de aderare.

Preluat de la: diez.md