pixel.png

Printre primele semne care îţi arată că eşti însărcinată se numără absenţa menstruaţiei şi crampele abdominale. Dar sunt şi alte semne subtile care îţi pot da de înţeles că vei avea un bebeluş. Desigur, un test de sarcină este singura metodă sigură de a afla dacă eşti însărcinată, dar aceste semne îţi pot veni în ajutor dacă ai nelămuriri. Află mai jos care sunt simptomele timpurii ale sarcinii la care trebuie să fii atentă!
 

Sângerări vaginale şi crampe abdominale

După concepţie, oul fertilizat se ataşează de uter, iar asta poate cauza o uşoară sângerare vaginală şi, uneori, crampe abdominale. Aceste simptome apar de regulă în primele 6-12 zile de la fertilizarea embrionului.

Crampele abdominale pot fi confundate cu cele din cazul menstruaţiei şi multe femei consideră că prezenţa acelei sângerări semnifică lipsa sarcinii, dar acestea au un caracter diferit.

<!–

Formul de quiz

–>

În afară de sângerări vaginale uşoare, pot fi observate simptome precum secreţii albe, ca urmare a îngroşării pereţilor vaginali, proces firesc în cazul concepţiei. Dezvoltarea celulelor care căptuşesc vaginul este motivul pentru care apar aceste secreţii.

Trebuie menţionat că aceste secreţii vaginale sunt absolut normale în timpul sarcinii şi nu necesită un tratament anume. În schimb, dacă acestea capătă un miros neplăcut şi sunt însoţite de mâncărimi sau senzaţie de arsură la urinare, este recomandat să te adresezi medicului pentru un consult, deoarece poate fi vorba despre o infecţie bacteriană care necesită tratament.

Modificări ale sânilor

Sânii care cresc în volum şi care sunt dureroşi  ar putea fi un alt semn timpuriu că eşti însărcinată. Acest lucru se întâmplă ca urmare a modificărilor hormonale care au loc în corpul tău în primele două săptămâni de după concepţie.

Sânii pot fi resimţiţi mai plini, mai grei şi sensibili la atingere, iar zona din jurul sfârcurilor (areola) devine mai închisă la culoare.

Oboseala

Senzaţia de oboseală este normală în timpul sarcinii, încă din primul trimestru. Această oboseală neobişnuită şi aparent fără motiv poate surveni chiar şi în prima săptămână de după concepţie.

Explicaţia? Oboseala este cauzată de nivelul crescut de progesteron, dar şi de scăderea glicemiei, a tensiunii arteriale sau creşterea circulaţiei sangvine, aspecte fireşti în orice sarcină.

Alimentele bogate în proteine şi fier te pot ajuta să te simţi mai energică într-o astfel de situaţie.

Greţuri matinale

Acest simptom este des întâlnit în cazul gravidelor, dar nu toate femeile trec prin acest supliciu. Cauza precisă a greţurilor matinale nu este momentan cunoscută, dar este posibil ca modificările hormonale să contribuie la apariţia acestui simptom neplăcut.

Senzaţia de greaţă poate surveni pe tot parcursul sarcinii, dar cu precădere în primul trimestru şi mai ales dimineaţa.

De asemenea, multe femei prezintă pofte ciudate în timpul sarcinii, puse tot pe seama hormonilor.

Urinare frecventă

În multe cazuri, acest simptom apare în săptămânile 6-8 de sarcină, dar există şi alte posibile cauze ale urinării excesive, precum diabetul, infecţiile de tract urinar sau consumul de diuretice. Dacă nu ai astfel de afecţiuni, cel ai probabil urinarea frecventă este cauzată de modificările hormonale prin care trece organismul tău, ca urmare a sarcinii.

Constipaţia

În timpul sarcinii, nivelul crescut de progesteron poate favoriza apariţia constipaţiei, deoarece încetineşte tranzitul intestinal. Pentru ameliorarea acestei probleme, consumă alimente bogate în fibre, bea multă apă şi fă cât mai multă mişcare.

Tulburări de dispoziţie

Iritabilitatea, nervozitatea, plânsul nejustificat, toate acestea sunt simptome fireşti în timpul sarcinii, în special în primul trimestru. Acestea survin pe fondul modificărilor hormonale.

Dureri de cap şi de spate, ameţeală şi senzaţie de leşin

Multe femei gravide se plâng de dureri de cap uşoare, altele acuză dureri de spate, ameţeală sau moleşeală, toate acestea fiind consecinţe fireşti ale dilatării vaselor de sânge şi ale scăderii glicemiei şi a tensiunii arteriale.

O femeie însărcinată poate prezenta toate aceste simptome sau doar câteva. Reţine însă că metoda cea mai sigură de a afla dacă eşti însărcinată este efectuarea testului de sarcină. De asemenea, dacă simptomele sunt deranjante, ia legătura cu medicul ginecolog şi stabiliţi un plan prin care acestea pot fi ameliorate.

Preluat de la: csid.ro