4-2.jpeg

Denis Parnăo are 19 ani și este vicepreședintele Consiliului Raional al Tinerilor din Dondușeni. Împreună cu echipa sa, Denis a reușit să câștige finanțare pentru un proiect prin care va crea Primăria Tinerilor. Echipa #diez a discutat cu Denis pentru a afla care este motivația și cum a reușit să dezvolte această inițiativă.

Denis afirmă că cea mai mare motivație care l-a determinat să dezvolte proiectul YOUTH in POWER, alături de o echipă, a fost dorința de a soluționa problemele tinerilor. Fiind la început de activitate, în martie 2023 au lansat chestionarul de identificare a problemelor și necesităților tinerilor din raion. Astfel, tinerii au identificat un nivel scăzut de implicare în procesul decizional local.

La etapa de planificare a proiectului, împreună cu echipa de implementare, ne gândeam cum putem spori interacțiunea dintre tineri și Autorități Publice Locale. Noi doream ca tinerii să cunoască mai bine care sunt atribuțiile APL-ului în raport cu tinerii. Astfel, am decis să dezvoltăm conceptul de „Primăria Tinerilor” – structură de reprezentare a tinerilor la nivel local, care are rol de a reprezenta vocea tinerilor în raport cu factorii locali de decizie.

Denis mai spune că prin intermediul acestei structuri, tinerii din comunitate vor putea interacționa direct cu funcționarii publici pentru a-și expune necesitățile și de a înainta propunerile de proiect, care au rolul de a soluționa problemele cu care se confruntă tinerii din comunitate. 

Țin minte foarte bine acel moment în care am fost telefonat de către colega cu care am scris și prezentat proiectul către finanțatori. Mi-a spus că mă felicită, deoarece am câștigat finanțare pentru implementarea proiectului. În acel moment simțeam o stare de euforie și încă nu realizam până la capăt că am câștigat finanțare și că urmează implementarea acestuia. Zi de zi vorbeam cu colegii despre fiecare activitate. Deja planificam zilele în care vom face achizițiile de materiale și distribuim sarcinile între colegi.

În procesul de implementare, tinerii au întâlnit și provocări în desfășurarea activităților. Denis povestește că una din cele mai dificile etape ale proiectului este desfășurarea activităților de follow-up de către tinerii care au participat la prima activitate a proiectului și și-au asumat angajamentul să organizeze alte acțiuni la rândul lor. Această etapă este mai provocatoare, deoarece implică monitorizare și oferire de suport în mod constant. 

Denis mai spune că, încă din momentul în care a aflat că proiectul a obținut finanțare, și-a concentrat toate eforturile pentru a asigura o planificare eficientă a activităților incluse în proiect. În luna noiembrie a început organizarea primei activități, care avea să aibă loc în luna decembrie. 

Totul a decurs foarte bine din punctul de vedere al organizării. Am reușit, în termenii stabiliți, să efectuăm toate procurările de materiale și am contactat instituțiile din cele 15 localități pentru a stabili relații de parteneriat și a asigura participarea tinerilor la activitate. Prima dificultate a apărut în procesul de selectare a participanților pentru prima activitate. Am constatat că tinerii manifestau un grad de interes diferit. Totuși, cu ajutorul Consiliului Raional Dondușeni și Direcției de Învățământ Dondușeni am reușit să depășim această provocare.

Deja ajuns în ziua activității, Denis spune că avea emoții foarte mari. El mai adaugă că pe parcursul activității au mai apărut dificultăți, însă acestea au fost soluționate prin susținere și ajutor reciproc, iar obiectivele activității au fost atinse. 

Denis povestește că acest proiect este diferit prin faptul că vine să soluționeze probleme identificate de tineri prin realizarea unui exercițiu de simulare, iar conceptul pe care îl dezvoltă în cadrul acestui proiect, Primăria Tinerilor, este unic și nou atât pentru raionul Dondușeni, cât și pentru zona de nord a țării. 

Cred că oportunitatea de a implica tinerii în procesul decizional local și facilitarea dialogului cu Autoritățile Publice Locale în vederea planificării în comun a activităților pentru sectorul de tineret și prioritizarea cheltuielilor aparte pentru desfășurarea acestora este ceva foarte util pentru dezvoltarea abilităților tinerilor, astfel contribuind la creșterea nivelului de implicare civică a tinerilor.

După fiecare activitate desfășurată, tinerii colectează feedback din partea participanților prezenți la activități. 

Rezultatele sunt foarte îmbucurătoare, având în vedere faptul că aproape fiecare tânăr menționează că a aflat o informație utilă, pe care nu a cunoscut-o anterior și nici nu avea de unde să o afle. Alții ne zic că e o oportunitate foarte bună pentru a arăta care sunt oportunitățile de implicare în viața comunitară.

Denis crede că proiectul va avea un impact major asupra dezvoltării competențelor beneficiarilor, cât și asupra creșterii gradului de implicare al tinerilor. 

Fiind un tânăr activ, care deja de doi ani se implică în activități de tineret, structuri reprezentative de tineret și lucru cu tineri și copii, Denis spune că are experiență în lucrul cu Autoritățile Publice Locale. În cadrul acestui proiect, echipa de implementare își propune să lucreze cu 15 APL-uri pentru a atinge rezultatele pe care și le-au propus. 

Proiectul presupune un exercițiu de simulare a activității Autorităților Publice Locale și include o serie de vizite de studiu. Această activitate va stimula obținerea cunoștințelor practice cu privire la procesele de activitate ale Autorităților Publice Locale, stabilirea relațiilor de colaborare între Primăriile Tinerilor și Autoritățile Publice Locale.

Aș dori să vin cu o recomandare pentru toți tinerii care doresc să implementeze o inițiativă proprie: Nu vă fie frică! Orice început vă oferă niște lecții, iar după fiecare lecție învățată, vine și succesul.

Denis mai recomandă să alegeți cu atenție membrii echipei de implementare: „Lucrați inițial pentru a găsi persoane cu care împărțiți aceleași interese de activitate. Inspirați alți tineri cu motivația pe care o aveți și stabiliți o echipă de lucru cu care sunteți gata să aduceți o schimbare în societate. Doar împreună cu oamenii în care aveți încredere veți reuși să realizați lucruri mărețe”.

Autoare: Milena Morari

Preluat de la: diez.md