turkey.jpg

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat instituirea stării de urgență pentru trei luni în 10 provincii care au fost cel mai grav afectate de seism, transmite BBC.

Erdoğan a menționat că numărul morților din Turcia a crescut la 3 549 de persoane, iar în Siria ar fi murit peste 1 600 de persoane.

Într-un discurs difuzat la un post de televiziune, președintele turc a declarat că starea de urgență este pentru a se asigura că lucrările de salvare pot fi „efectuate rapid” în sud-estul țării.

El a precizat că măsurile vor permite accesul lucrătorilor umanitari și al ajutorului financiar în regiunile afectate, dar nu a oferit mai multe detalii.

Starea de urgență se va încheia chiar înainte de alegerile din 14 mai, când Recep Tayyip Erdoğan va încerca să rămână la putere după 20 de ani de la ocuparea funcției.

Menționăm că Turcia a impus ultima dată starea de urgență în anul 2016, după o tentativă eșuată de lovitură de stat. Aceasta a fost anulată doi ani mai târziu.


Amintim că două cutremure cu magnitudinea de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter au lovit pe 6 februarie o zonă largă în sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria.

La moment, o echipă da salvatori din Moldova se deplasează în Turcia pentru a acorda sprijin și asistență oamenilor aflați în dificultate, dar și autorităților turce, pentru recuperarea victimelor în urma seismului. Potrivit informațiilor, salvatorii vor ajunge la locul dezastrului în dimineața zilei de 8 februarie.

Preluat de la: diez.md