FotoJet-5.jpg
Premiul Nobel pentru Pace din acesta an a fost acordat lui Ales Beleațkii, un avocat al drepturilor omului din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului „Memorial” și organizației ucrainene pentru drepturile omului „Centrul pentru Libertăți Civile”.

Cei trei câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace vor împărți premiul de 10 000 000 de coroane suedeze (900 000 de dolari). Banii vor fi acordați oficial laureaților la o ceremonie care va avea loc pe 10 decembrie, la data aniversării morții lui Alfred Nobel.

„Câștigătorii demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, a declarat președintele Comitetului Nobel.

Potrivit lui, câștigătorii Premiului Nobel au arătat importanța dreptului de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Aceștia sunt, de asemenea, apreciați pentru eforturile lor de a documenta „crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzul de putere”.

Ce este Centrul Ucrainean pentru Libertăți Civile


National Endowment for Democracy

Centrul Ucrainean pentru Libertăți Civile (CGS) este unul dintre câștigătorii comuni ai Premiului Nobel pentru Pace din acest an.

Centrul este printre cele mai importante organizații pentru drepturile omului din Ucraina. A fost fondată în 2007, când liderii organizațiilor pentru drepturile omului din nouă țări post-sovietice au decis să creeze un centru transfrontalier de sprijinire a resurselor la Kiev.

De la înființare, CGS a monitorizat persecuțiile politice din Crimeea ocupată, a documentat crime de război și crime împotriva umanității în timpul războiului din Donbas și a organizat campanii internaționale pentru eliberarea prizonierilor politici ai Kremlinului.

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile s-a angajat în eforturi de identificare și documentare a crimelor de război rusești împotriva populației civile ucrainene.

Ales Beleațkii – activist pentru drepturile omului, aflat în prezent în închisoare


DPA

Unul dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace din acest an este avocatul bielorus pentru drepturile omului, Ales Beleațkii. În prezent, acesta se află în arest preventiv.

Beleațkii, în vârstă de 60 de ani, este fondatorul Centrului pentru Drepturile Omului Vesna, care a fost înființat în 1996 ca răspuns la o represiune brutală a protestelor stradale, de către liderul autoritar din Belarus, Aleksandr Lukașenko.

„Beleațkii și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală”, a spus comisia pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Beleațkii a fost arestat și condamnat pentru prima dată în 2011-2014 pentru acuzații de evaziune fiscală pe care le-a negat întotdeauna.

El a fost reținut din nou în 2020, în urma protestelor masive împotriva alegerilor trucate din Belarus, care l-au menținut pe Lukașenko la putere.

Președintele Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen, a declarat că câștigătorul Premiului Nobel „nu a cedat niciun centimetru pentru lupta sa pentru drepturile omului” în Belarus.

Memorial, una dintre cele mai vechi organizații pentru drepturile omului din Rusia, este acum închisă


Роскомсвобода

Unul dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace din acest an este organizația rusă pentru drepturile omului Memorial, care a fost închisă la începutul acestui an.

Timp de peste 30 de ani, Memorial a lucrat pentru a arăta lumii poveștile milioanelor de oameni nevinovați executați, închiși sau persecutați în epoca sovietică.

Munca organizației nu a fost niciodată pe plac autorităților ruse și a fost avertizată inițial în 2006, iar în 2014 a fost adăugată pe o listă de „agenți străini” – o listă de organizații și persoane despre care guvernul susține că primesc finanțare din străinătate.

Un pretext pentru închiderea grupului a fost faptul că organizație nu a marcat unele dintre postările sale pe rețelele sociale disclaimer-ul pe care „agenții străini” sunt obligați legal să-l includă.

În decembrie 2021, Curtea Supremă a Rusiei a ordonat închiderea Memorial și a sucursalelor sale regionale, deoarece a încălcat legea din 2012 privind agenții străini.

Mai multe despre Memorial poți citi în materialul realizat de BBC Russia.

În anul 2021, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat redactorului-șef al publicației rusești Novaia Gazeta, Dmitri Muratov. Ulterior, acesta și-a vândut medalia Nobel la o licitație ce a avut loc la Heritage House din Statele Unite ale Americii, pentru 103,5 milioane de dolari.

Jurnalistul declarase că va dona toate veniturile către fondul internațional UNICEF pentru copiii refugiați din Ucraina și familiilor afectate de invazia rusească.


Amintim că ieri, 6 octombrie, autoarea franceză Annie Ernaux a fost desemnată laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 2022. Aceasta a fost premiată „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.

Luni, 3 octombrie, a fost desemnat laureatul premiului Nobel pentru medicină, care a devenit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo. Marți, 4 octombrie, au fost desemnați câștigătorii premiului Nobel pentru fizică, care au devenit profesorii Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger. Ieri, 5 octombrie, au fost desemnați câștigătorii premiului Nobel pentru chimie, care au devenit cercetătorii Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless.

După atribuirea premiului premiilor Nobel pentru medicină, fizică, chimie și literatură, va fi atribuit premiul Nobel pentru pace, pe 7 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 10 octombrie.

Preluat de la: diez.md