diez-share-facebook.png
Academia Regală de Științe a Suediei a decis să ofere Premiul Nobel pentru fizică 2018 „pentru invenții revoluționare în domeniul fizicii laserilor”. Premiul este împărțit de trei oameni de știință: Arthur Ashkin pentru invenția unei „pensete optice și aplicarea acesteia la sistemele biologice” și de către Gérard Mourou și Donna Strickland pentru „metoda lor de a genera impulsuri optice ultra-scurte de mare intensitate”. Donna Strickland este prima femeie laureată în ultimii 55 de ani. 

Arthur Ashkin este un fizician din Statele Unite ale Americii, el a inventat pensete optice care captează particule, atomi, viruși și alte celule vii cu ajutorul fasciculelor laser. Acest nou instrument a permis lui Ashkin să realizeze un vis desprins din filmele de science fiction – folosind presiunea de radiație a luminii, el a reușit să mute obiectele fizice. Fizicianul a reușit să obțină o lumină laser, care are putere suficientă să împingă particule mici către centrul fasciculul și să le țină acolo.

Gérard Mourou din Franța și Donna Strickland din Canada au descoperit cele mai scurte și mai intense pulsuri laser creat de omenire. Articolul revoluționar a fost publicată în 1985 și a fost baza tezei de doctorat a lui Strickland. Fizicienii au reușit să creeze pulsuri laser cu intensitate ridicată, fără a distruge materialul de amplificare. Inițial ei au întins impulsurile laserului în timp pentru a reduce puterea lor de vârf, apoi le-au amplificat și, în final, le-au comprimat. Dacă un impuls este comprimat în timp și devine mai scurt, atunci mai multă lumină este împachetată împreună în același spațiu mic, iar intensitatea pulsului crește dramatic.

Preluat de la: diez.md