El a părăsit totodată și funcția de președinte al Uniunii Social-Democrate a Macedoniei (SDSM), aflată la guvernare. Lupta electorală cea mai aprigă s-a dus pentru capitala Skopje, unde primarul în exercițiu, social-democratul Petre Șilegov, a pierdut în fața Danelei Arsovska din formațiunea de opoziție Organizația Revoluționară Internă Macedoneană – Partidul Democrat pentru Unitate Națională Macedoneană (VMRO-DPMNE).
Zaev a îndemnat oamenii să iasă în număr mare la vot, spunând că lupta pentru funcția de primar al capitalei este esențială pentru punerea în practică a politicilor sale de cabinet. Opoziția a câștigat 21 de municipalități, față de cele nouă ale social-democraților, în primul tur, de acum două săptămâni, iar acum au avut loc alegeri în 44 de municipalități.
„Îmi asum responsabilitatea pentru rezultatele acestor alegeri. Demisionez din postul meu de prim-ministru”, a declarat Zoran Zaev reporterilor. La turul al doilea al alegerilor de duminică, SDSM a pierdut capitala Skopje şi majoritatea marilor oraşe şi centre urbane ale ţării după ce a câştigat, în 2017, mai mult de jumătate dintre cele 80 de municipalităţi.
–> <!–
–>
„Am adus libertatea şi democraţia, iar democraţia presupune asumarea responsabilităţii”, a spus Zaev.
Ales prim-ministru în 2017, Zoran Zaev a pus capăt celor zece ani la guvernare ai premierului Nikola Gruevski şi ai partidului său de dreapta VMRO-DPMNE, zguduit de un scandal de interceptări ilegale care făcea dovada unei corupţii pe scară largă.
În 2018, Zaev a ajuns la un acord cu Atena care a rezolvat o dispută cu Grecia privind numele ţării. Acest acord prevedea adăugarea cuvântului „de Nord” pentru a se evita astfel confuzia cu provincia elenă cu acelaşi nume, Macedonia. Încheierea acestui acord trebuia, în principiu, să faciliteze începerea negocierilor de aderare ale ţării la Uniunea Europeană.
Macedonia de Nord s-a confruntat ulterior cu o atitudine reticentă din partea Franţei şi a Bulgariei şi nu a început încă aceste negocieri.
Acțiuni similare s-au produs și în Moldova după alegerile parlamentare din 11 iulie. Liderul PPPDA, Andrei Năstase, a anunțat că părăsește funcția de președinte al formațiunii din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare obținute la alegerile parlamentare.
O altă demisie ține de Renato Usatîi. Acesta și-a depus mandatul de primar de Bălți, fiind dezamăgit de scorul mic pe care l-a obținut la Bălți.
De asemenea, recent și Pavel Filip de la PDM a plecat din politică.
Andrian Candu și Vladimir Cebotari au anunțat că pleacă din partidul PRO MOLDOVA.
Preluat de la: diez.md