Oxford-English-Dictionary.jpg
Frecvenţa utilizării cuvintelor ce au legătură cu vaccinurile a crescut considerabil în 2021. Fiona McPherson, editoarea la Dicționarul Oxford, a spus că „vax” a fost o alegere evidentă pentru că a avut „un impact izbitor”.

„Datează cel puţin din anii 1980, dar potrivit colecţiei noastre a fost rareori folosite până în acest an”, a spus ea. „Când adaugi la asta versatilitatea sa în formarea altor cuvinte – vaxxie, vax-a-thon, vaxinista – a devenit clar că vax iese în evidenţă”, transmite BBC, citat de news.ro.

Cuvântul câştigător de anul acesta la Oxford, „vax”, a fost înregistrat prima dată în engleză în 1799, în timp ce derivatele sale „vaccine” şi „vaccination” au apărut în 1800.

„Vax” şi „vaxx” sunt ambele acceptate ca scriere, însă forma cu un singur x este mai comună.

<!–

–> <!–

–>

Definiţiile Oxford English Dictionary pentru „vax” sunt: un vaccin sau vaccinare; tratarea (cuiva) cu un vaccin pentru a produce imunitate împotriva unei boli, a vaccina; vaxxie, o fotografie făcută în timpul sau imediat după vaccinare, mai ales împotriva Covid-19, şi partajată online, un selfie de vaccinare; anti-vax, opus vaccinării; anti-vaxxer, o persoană care se opune vaccinării; double-vaxxed, cel care a primit două doze de vaccin.

Dicționarele Oxford şi Collins aleg un cuvânt al anului în fiecare an, de exemplu, în 2020 Collins a ales cuvântul „lockdown”. Însă Oxford a decis că a fost un an fără precedent cu prea mulţi candidaţi, astfel că a extins titlul pentru a cuprinde câteva cuvinte cheie noi, inclusiv „lockdown”, „bushfires” şi „Covid-19”, precum şi „Black Lives Matter”, „WFH (working from home)”, „keyworkers” şi „furlough”.

Vedeți mai jos cuvintele alese de aceste dicționare în anii precedenți.

Sursă foto: BBC

Preluat de la: diez.md