premenopauza.jpg

Nu mai slăbesc ca în adolescență!”, „Abia ciugulesc și pun kilogramele pe mine ca aerul de-l respir.”, „Nu mănânc deloc grăsimi și pâine și tot cresc în greutate.” Dacă îți sunt cunoscute aceste situații, este foarte posibil să fii la premenopauză, iar dezechilibrele hormonale, lipsa somnului, alimentația și stresul combinate să reprezinte cocktailul care te împiedică să slăbești. Premenopauza reprezintă perioada de tranziție către menopauză, e marcată de schimbări hormonale semnificative, dar firești, care pot, însă, afecta greutatea corporală și metabolismul.  Multe femei observă că, pe măsură ce se apropie de menopauză, devine din ce în ce mai dificil să slăbească și să mențină o greutate optimă și sănătoasă.  În acest context, conform specialiștilor, abordările lente și constante pentru pierderea în greutate sunt esențiale, alături de terapii alternative și complementare care pot sprijini acest proces. 

Claudia Buneci, nutriționist și specialist în medicină funcțională pentru echilibrare hormonală, explică de ce premenopauza vine cu anumite provocări, mai ales legate kilogramele din plus și ce putem face în acest sens.

Hormonii joacă un rol crucial în reglarea metabolismului, a apetitului și a distribuției grăsimii corporale. În timpul premenopauzei, nivelurile de estrogen și progesteron fluctuează, ceea ce poate duce la o încetinire a metabolismului și la acumularea de grăsime, în special în zona abdominală.

Estrogenul, de exemplu, are un efect protector împotriva acumulării de grăsime, iar scăderea acestuia în premenopauză poate contribui la creșterea în greutate. În plus, nivelurile fluctuante de insulină și cortizol pot afecta modul în care organismul stochează și utilizează grăsimile.

De aceea, „un prim pas în procesul de echilibrare a greutății începe de la echilibrul hormonal și schimbările de stil de viață care includ alimentația, somnul de calitate, mișcarea, suplimentele dozate inteligent și în acord cu nevoile fiecărei femei, vindecarea de traumele psihoemoționale”, explică pe scurt Claudia Buneci, nutriționistă și specialistă în medicină funcțională.

Premenopauza și postmenopauza: de ce trebuie să ne îngrijim pielea diferit în aceste perioade?

Pierderea în greutate lentă și constantă este deosebit de importantă în premenopauză pentru a evita pierderea masei musculare și a asigura o nutriție adecvată. Metodele rapide de slăbire, cum ar fi dietele drastice, pot duce la deficiențe nutriționale și la o reducere a masei musculare, ceea ce încetinește și mai mult metabolismul.

Păstrezi masa musculară – Slăbitul treptat permite corpului să piardă în principal grăsime și nu masă musculară. Masa musculară este esențială pentru menținerea unui metabolism ridicat, deoarece mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea. Iar odată cu înaintarea în vârstă, un corp cu musculatură tonifiată și oase puternice te va menține sănătoasă și puternică.

Menții metabolismul activ care te ajută la arderea caloriilor în mod eficient, chiar și în repaus. Pierderea rapidă în greutate poate încetini metabolismul, deoarece organismul intră în modul de economisire a energiei și de protecție, iar încetinirea metabolismului chiar nu e ceva ce ai vrea să potențezi, mai ales la premenopauză.

Previi deprivarea de nutrienți:   Atunci când faci un heirup de slăbit poți provoca o carență masivă de nutrienți esențiali, afectând, astfel, hormonii și starea generală de sănătate.

Atunci când mănânci sănătos și echilibrat nu vei fi în niciun caz supraponderală, mai ales după reglarea eventualelor dezechilibre existente, vei fi la GREUTATEA TA OPTIMĂ. Nu vei fi (musai) foarte slabă și, dacă acesta este obiectivul tău, dar nu este greutatea la care corpul tău se simte cel mai bine, acesta se poate atinge doar prin deprivări constante, cu un preț mare plătit de sănătatea ta și doar pe TERMEN SCURT”, subliniază Claudia Buneci.

Dar când e vorba despre slăbit, nu e doar despre alimentație, deși este unul dintre pilonii esențiali în proces. Înțelege-ți nevoile corpului, folosește un chestionar de sănătate și analize medicale pentru a identifica simptomele și nevoile specifice ale corpului tău.

Premenopauza: simptome, tratament naturist, terapie hormonală

 Reglează problemele existente:

Potrivit Claudiei Buneci, pe lângă cele enumarate anterior, există mai multe terapii alternative și complementare care pot ajuta la slăbit în premenopauză.

Masajul – Masajul nu este doar un răsfăț; poate fi un ajutor de nădejde în procesul de slăbire. Masajul regulat stimulează circulația sângelui, reduce stresul și poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Poți încerca masajul anticelulitic sau de drenaj limfatic pentru a îmbunătăți tonusul pielii și a reduce retenția de apă.   Drenajul limfatic este o tehnică specială de masaj care stimulează sistemul limfatic și ajută la eliminarea toxinelor – de mare ajutor, dacă corpul tău detoxifică deja bine hormonii.  Atenție! Evită masajele intense dacă ai probleme cu varicele sau orice altă afecțiune vasculară. Drenajul limfatic nu este recomandat dacă suferi de infecții acute, tromboze, afecțiuni cardiace severe sau procesul de metilare nu funcționează corect (ex. ești constant constipată).

Sauna umedă și sauna uscată  – Ambele tipuri de saună au beneficii extraordinare pentru sănătate și pierderea în greutate. Sauna umedă (hammam) îți deschide porii și ajută la detoxifierea organismului, în timp ce sauna uscată (finlandeză) accelerează metabolismul și stimulează circulația. În plus, câteva minute petrecute în saună îți vor relaxa mușchii și vor reduce stresul. Atenție!  Evită sauna dacă ai hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau afecțiuni respiratorii severe.

Criosauna – Criosauna este o terapie mai nouă, dar foarte eficientă. Practic, stai câteva minute într-o cameră cu temperaturi extrem de scăzute. Acest șoc termic accelerează metabolismul, în timp ce reduce inflamațiile și îmbunătățește aspectul pielii.  Atenție! Nu este recomandată persoanelor cu afecțiuni cardiace severe, tulburări de circulație periferică sau sensibilitate extremă la frig. De asemenea, niciuna dintre extreme, caldă sau rece, nu este recomandată în cazuri de epuizare, de cortizol scăzut sau burnout. Ele sunt în sine niște factori hormetici, țin alert corpul și îi măresc rezilința, dar pe epuizare obiectivul principal este de a te relaxa, de a face mișcare foarte ușoară, nu de a crește stresul organismului.

Acupunctura – Această practică tradițională chineză, probabil una dintre cele mai studiate, are multiple beneficii. Te poate ajuta și la echilibrarea hormonilor, la gestionarea alergiilor,  la felul în care corpul gestionează digestia, absorbtia și eliminarea – deci inclusiv nivelul de energie și greutatea corporală.  Atenție! Consultă medicul dacă ai tulburări de coagulare sau folosești anticoagulante. Și, evident, dacă ai fobie de ace, nu e pentru tine.

Yoga și Pilates – Aceste practici nu doar că îți tonifică corpul, dar te ajută și să te relaxezi și să te concentrezi pe respirație, ceea ce poate fi extrem de benefic în perioadele de stres – așa cum e chiar procesul de echilibrare hormonală și schimbare stilului de viață – un paradox interesant, nu crezi?

Atenție! Dacă ai probleme articulare sau de coloană, discută cu instructorul pentru adaptarea exercițiilor la nevoile tale. Iar dacă ficatul și colecistul tău sunt pline, yoga nu e chiar un prieten bun cu crizele biliare – fiecare răsucire o vei simți din plin.

Pilates vs. Yoga: particularități, avantaje și cum alegi ce este potrivit pentru tine

Aromaterapia  – Uleiurile esențiale au și ele multe beneficii și le folosesc și eu intens, mai ales de când sunt mamă. Este esențial pentru mine să folosesc uleiuri despre care știu sigur că sunt pentru uz intern, chiar dacă nu le înghit – altfel sunt surse de xenoestrogeni, deci de dezichilibru hormonal. Uleiurile esențiale de citricede lavandă pot ajuta la reducerea apetitului și la creșterea stării de bine, care e atât de importantă când ești în procese de schimbare. Dar, cel mai bine, consultă un aromaterapeut și alege ceea ce ai tu nevoie! Atenție! Asigură-te că nu ai alergii la uleiurile esențiale pe care le folosești – atât rinite, cât și dermatite. Uleiurile esențiale folosite incorect și „în orb”, atât pe piele, cât și intern pot cauza mai multe probleme decât să te ajute.

Nu uita că fiecare corp este unic, așa că e important să găsești terapiile care funcționează cel mai bine pentru tine. Și încet, fără grabă, altfel riscurile la care te expui sunt mari, așa cum am menționat anterior. Consultă-te cu un specialist înainte de a începe orice nouă terapie sau dietă și ascultă-ți mereu corpul.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro