pixel.png

Relaţia dintre durere şi plăcerea sexuală a stat la baza imaginaţiei multor scriitori şi artişti, cu micile sale subtilităţi de plăcere interzisă. În 1954, romanul erotic Story of O de Anne Desclos a provocat o agitaţie în Franţa, cu referinţe explicite la robie şi disciplină, dominare şi supunere, sadism şi masochism – o serie de practici sexuale denumite BDSM, pe scurt.

Recent, seria Fifty Shades of Gray de E. L. James a vândut milioane de exemplare în întreaga lume, alimentând fanteziile erotice ale cititorilor săi. Cu toate acestea, practicile care implică o suprapunere a durerii şi a plăcerii sunt adesea învăluite în mister şi mitologizate, iar oamenii care admit că se angajează în acest jocul dur din dormitor se confruntă deseori cu stigma şi cu atenţia nedorită. Oamenii pot suferi dureri în timpul actului sexual din diverse motive legate de sănătate, inclusiv diverse afecţiuni cum ar fi vaginismul, leziunile sau infecţiile vulvei sau vaginului şi leziunile sau infecţiile penisului sau testiculelor. Dacă întâmpini dureri nedorite sau orice alt disconfort la nivelul organelor genitale în timpul sexului, cel mai bine este să discuţi cu un profesionist din domeniul sănătăţii despre acest lucru.

Adulţii sănătoşi, aflaţi într-o relaţie de intimitate pot ajunge să încerce la un moment dat să experimenteze senzaţii dureroase ca un „potenţator” al plăcerii şi al excitaţiei sexuale. Acest lucru poate fi parte a practicii BDSM sau pur şi simplu o răsplată ocazională pentru a-ţi îmbogăţi viaţa sexuală.

<!–

Formul de quiz

–>

Practicile BDSM:cum poate fi durerea vreodată plăcută?

Conform teoriei evolutive, pentru oameni şi alte mamifere, durerea funcţionează în mare parte ca un sistem de avertizare, care denotă pericolul unei ameninţări fizice. Cu toate acestea, din punct de vedere fiziologic, durerea şi plăcerea au mai multe în comun decât v-aţi putea imagina. Cercetările au arătat că senzaţiile de durere şi plăcere activează aceleaşi mecanisme neuronale în creier. Plăcerea şi durerea sunt legate de interacţiunea dintre sistemele de dopamină şi opioide din creier, care reglementează neurotransmiţătorii implicaţi în comportamente bazate pe recompensă sau motivaţie, care includ consumul de alimente, băutul şi sexul. În ceea ce priveşte regiunile creierului, atât plăcerea, cât şi durerea, par să acţioneze nucleul accumbens, palidumul şi amigdala, care sunt implicate în sistemul de recompensare al creierului, care reglementează comportamentele bazate pe motivaţie.

Astfel, această practică experimentată de persoanele care găsesc senzaţiile dureroase ca fiind bune stimulente sexuale, este similară cu cea pe care o întâmpină atleţii, în timp ce îşi forţează trupurile până la limită. Experienţa durerii cauzată de un cuţit în bucătărie sau durerea asociată intervenţiei chirurgicale, de exemplu, este „menită” să fie neplăcută în majoritatea cazurilor, dacă nu chiar în toate. Cu toate acestea, atunci când o persoană suferă de durere fizică într-un context în care se confruntă de asemenea cu emoţii pozitive, simţul durerii scade în mod automat.

Deci, atunci când faci sex cu un partener de încredere, emoţiile pozitive asociate cu acest act ar putea diminua senzaţiile de durere care rezultă din această practică dură. În acelaşi timp, experienţa voluntară a durerii în timpul jocului sexual sau erotic poate, surprinzător, să aibă efecte psihologice pozitive, iar cea principală este legătura interpersonală.

Practicile BDSM: pot cauza tristeţe

În rândul practicanţilor BDSM, acest efect secundar negativ este cunoscut sub numele de „sub-picătură” sau pur şi simplu „picătură” şi se referă la experienţele de tristeţe şi depresie care pot apărea fie imediat după angajarea în jocul sexual brutal, fie în zile de după eveniment.

Cercetătorii Richard Sprott şi Anna Randall susţin că, deşi decăderea emoţională pe care unii oameni o suferă imediat după practica sexuală brutală ar putea fi datorată schimbărilor hormonale din momentul respectiv, momentele care apar câteva zile mai târziu au cel mai probabil alte explicaţii.

Cerctătorii susţin că sentimentele care conduc la zile întregi de depresie după jocul erotic corespund unui sentiment de pierdere a „senzaţiei de extaz” asociată jocului sexual brut şi acordă un moment de respiraţie psihică persoanei.

Preluat de la: csid.ro