pixel.png

Atunci când ai de muncit mult la computer aproape că uiţi să faci pauze şi uiţi să ţii spatele drept. Atunci când ai prea mult stres şi prea multe griji de dus pe umeri la propriu coloana se deformează. Atunci când ai acumulat kilograme în plus, coloana vertebrală are de suferit la propriu. Am stat de vorbă cu instructorul de Pilates Cristiana Munteanu despre cauzele apariţiei posturii vicioase a coloanei vertebrale.

Dacă aruncaţi o privire în biroul în care lucraţi veţi observa cel puţin două persoane care stau cocoşate la computer. Dacă aruncaţi o privirire în metrou veţi observa cel puţin 30 de persoane care privesc în jos în ecranul telefonului. Dacă priviţi o fotografie cu dumneavoastră în timp ce lucraţi la computer este posibil să observaţi că nu aveţi o poziţie tocmai corectă a coloanei vertebrale. Poate că noi nu avem ochiul format pentru a detecta problemele de postură ale coloanei vertebrale, dar am întrebat un specialist – ”Ca instructori de Pilates, ne dăm seama imediat care persoane nu au o postură corectă. Mulţi dintre noi nici nu realizăm cât de mare influenţă are postura greşită asupra sănătăţii noastre” spune Cristiana Munteanu, instructor de Pilates.

Şi totuşi ce se întâmplă atunci când stăm cocoşaţi?

”Vestea proastă este ca, odată dobândită, postura defectuoasă se corectează doar cu multă atenţie, exerciţii specifice şi conştientizare.Vestea şi mai proastă este ca, dacă nu se corectează, o postură greşită se transformă în timp în deformări ale coloanei vertebrale şi durerile corespunzătoare” explică Munteanu.

<!–

Formul de quiz

–>

Cauze ce duc la o poziţie vicioasă a coloanei vertebrale

”Principala cauză a deformării posturii o constituie dezechilibrul muşchilor spatelui. Aceştia, când sunt dezvoltaţi uniform, ne permit să stăm drepţi, însă când îi ţinem 6-8 ore pe zi într-o poziţie incorectă, unii vor fi prea contractaţi iar alţii prea întinşi” explică Cristiana Munteanu. Astfel apar deviaţiile coloanei precum scolioza, cifoza sau lordoza . Următoarea cauză este folosirea zilnică a laptop-ului şi a celorlalte gadgeturi mobile. ”Aceste device-uri ne afectează postura coloana vertebrală pentru că ne stimulează să privim în jos tot timpul” adaugă instructorul de Pilates.
Statul prea mult pe scaunul de la birou sau din maşină, este de asemenea un factor vicios pentru postură. ”Stând prea mult timp în şezut, flexorii şoldului se scurtează, iar atunci când te ridici în picioare nu vei mai putea întinde corect bazinul şi astfel vei merge cu el uşor adus în faţă. Tot de la statul pe scaun şi de la la calculator apar şi contracturile, o afecţiune a muşchilor care provoacă dureri în zona gâtului şi a umerilor” a mai spus Munteanu.

Instructor de Pilates Cristiana Munteanu, foto Salus

Stresul şi problemele emoţionale pot fi şi ele o reală problemă pentru postură

Aţi auzit vreodată expresia „cocoşat” de griji? ”Ei bine, în timp, această senzaţie chiar poate deveni realitate, iar tu poţi ajunge să stai din ce în ce mai aplecat” consideră Munteanu. De asemenea, un factor important pentru menţinearea sănătăţii coloanei vertebrale îl constitue menţinerea greutăţii corporale.
”Există însă şi persoane cărora kilogramele în plus le poate dăuna posturii. Din cauza acumulării surplusului de grăsime în zona abdomenului, centrul de greutate se schimbă, exercitându-se astfel o presiune suplimentară pe zona lombară” a adăugat instructorul de fitness.

Preluat de la: csid.ro