apostol-ana-maria-5500.jpg

Ce sunt polipii nazali

Vegetaţiile adenoidiene, în termeni medicali, sau polipii, cum sunt cunoscuţi în termeni populari, sunt o structură constituită din ţesut limfatic care grupează celulele care luptă împotriva germenilor din aer, care vor să ne invadeze corpul.

Polipii fac parte din inelul limfatic Waldayer împreună cu amigdalele palatine din gură şi, la prima vedere, arată la fel. Aceste vegetaţii adenoidiene sunt situate în nazofaringe, loc situat în spatele nasului unde aerul din nas va migra în faringe. Tot aici este locul unde se deschide trompa lui Eustachio, canalul aerian dintre nas şi urechea medie.

Nazofaringele care mai este numit şi “cavum” este un loc de intersecţie şi o zonă importantă prin care, pe de o parte aerul trece din nas spre faringe şi apoi spre plămâni şi, pe de altă parte, aerul trece din nas spre urechea medie şi astfel se poate transmite unda sonoră care susţine funcţia auzului.

 

Cuprins
Ce sunt polipii nazali
Polipi nazali: cauze
Ce consecinţe apar din cauza creşterii lor în volum?
Polipi nazali: evoluţie şi complicaţii
Polipi nazali: tratament şi metode de prevenţie
Sfatul specialistului

sus

Polipi nazali: cauze

Nazofaringele este un spaţiu mare, iar vegetaţiile adenoidiene se află aici de la naştere. Ele sunt situate în porţiunea superioară a acestui spaţiu fără a limita cantitatea de aer care intră la nivelul orofaringelui şi a urechii medii. Însă, în timp, odată cu creşterea copilului, aceste vegetaţii au tendinţa să crească în volum şi să ocupe încetul cu încetul spaţiul cavumului. Această mărire în volum va avea o tendinţă de accelerare în jurul vârstei de 3-4 ani şi un va încetini în jurul vârstei de 8-9 ani.

Aceste vegetaţii cresc în volum datorită faptului că ele trebuie să filtreze o multitudine de microoragnisme care vor să ne infecteze şi datorită alergenilor inhalaţi.

 

sus

Ce consecinţe apar din cauza creşterii lor în volum?

Primul efect nedorit care apare este obstrucţia nazală: copilul va respira din ce în ce mai greu pe nas, Vom observa că va sforăi tare toată noaptea şi va sta cu guriţa deschisă, va avea episode de câteva secunde în care i se va opri respiraţia în timpul nopţii (sindromul de apnee în somn). Ca urmare, copilul se va trezi obosit şi cu cearcăne, ziua va sta cu gura deschisă, va trage cu greu aerul pe nas, se va auzi un şuierat în timpul respiratului şi un zgomot ca şi cum se află ceva ascuns în spatele nasului.

Acest zgomot se aude din cauza secreţiilor pe care le fabrică nasul şi care stagnează sub polipi, între aceştia şi valul palatin.

 

sus

Polipi nazali: evoluţie şi complicaţii

Prin urmare, vegetaţiile adenoidiene mari nu vor da numai o respiraţie greoaie, ci şi stagnarea unor secreţii permanente între nas şi gât, secreţii care se vor infecta bacterian tot timpul. Aceste secreţii vor duce la formarea otitei medii serioase, apoi purulente acute şi/sau cronice şi la formarea unei faringo-amigdalite acute şi/sau cronice. Adesea apare şi o tuse permanentă din cauza acestor secreţii, care se preling pe peretele posterior al faringelui. Efectele obstrucţiei nazale asupra copilului sunt dintre cele mai nedorite: acesta este mereu obosit, neatent, adormit, iar uneori nu aude (din cauza otitei medii).

 

sus

Polipi nazali: tratament şi metode de prevenţie

Când apar aceste simptome, părintele trebuie să aducă copilul la control ORL, la medicul specialist. În cadrul unui examen clinic ORL şi un examen video-endoscopic (dacă copilul este destul de mare şi înţelegător), medicul va putea observa un pachet crescut de vegetaţii adenoidiene în cavum, pachet care ocupă aproape în totalitate spaţiul.

Tratamentul acestei probleme destul de frecvent întâlnită în rândul copiilor va fi efectuat de către medicul ORL în funcţie de severitatea creşterii în volum a vegetaţiilor, în funcţie de cât de infectată este mucoasa şi în funcţie de cât de târziu s-a prezentat copilul la doctor.

Una dintre cele mai cunoscute metode de rezolvare a acestei probleme este intervenţia chirurgicală: ADENOIDECTOMIA sau “scoaterea polipilor”. Ajungem în această fază abia după ce s-au încercat mai multe metode de tratament medicamentos care nu au dat rezultatele scontate. Intervenţia ajută foarte mult prin faptul că am eliminat acel factor de obstrucţionare a fluxului aerian şi prin faptul că nu vom mai apela la atâtea medicamente. Prin această intervenţie se rezolvă 90% din problemele care apăruseră datorită obstrucţiei nazale: otitele medii recidivante, răcelile recidivante, tuse cronică, faringo-amigdalite recidivante. Procentul de 10% se rezolvă printr-o igienă nazală corectă şi zilnică.

 

sus

Sfatul specialistului

Trebuie să ştiţi că pentru a limita creşterea polipilor în volum pur şi simplu trebuie să îi curăţaţi nasul copilului zilnic şi corect. Dacă veţi elimina mai des noxele, praful, alergenii, bacteriile şi virusurile care intră odată cu aerul în nas, acestea nu vor mai ajunge la polipi şi nu îi vor mai inflama. Această metodă de prevenţie a creşterii în volum a vegetaţiilor adenoidiene îi va scuti pe copii de multe neplăceri şi vizite nenumărate la doctor.

 

Preluat de la: csid.ro