podcast-2.jpg
Politicile prin care statul vrea să motiveze moldovenii din diaspora să se întoarcă în Moldova par să nu funcționeze. Alex Gurdila, care șapte ani a locuit în Statele Unite ale Americii, iar recent s-a reîntors cu traiul acasă, susține că cei care revin dau aici de un haos.

„Foarte multă lume vrea să revină în Moldova, iar mulți o fac pe ascuns, adică revin fără să anunțe prea multă lume. Eu aș mediatiza aceste reveniri: «Bună ziua! Bine ați revenit în Moldova! Pi di tăt?», și acolo să fie dansuri, colăcei, ca omul să se bucure. Eu când am venit, am stat în rând cu copil și lapte genți în spate și vameșul a zis: «Nu, nu, nu, să treacă domnișoara înainte. M-o sunat Marina și tu treci fără rând». Sau, când am ieșit să-mi iau bagajele, era un cetățean străin care l-a întrebat pe nenea vameș unde e ieșirea, că e destul de complicată ieșirea din Aeroportul Chișinău. Dacă nu te uiți în sus să vezi că e scris Exit, n-o găsești. Și vameșul îi spune: «Dar și săi, nu vezi?»”, a povestit fost prezentator Jurnal TV la podcastul „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Alex are și câteva sugestii pentru cei care se ocupă de astfel de proiecte la Guvern. „Faceți un ghid pentru revenirea acasă! Ai revenit acasă, prima zi faci X, a doua zi faci Y, doctorul de familie îl găsești acolo, Fisc-ul îl găsești aici, site-ul este acesta, câți bani îți trebuie, asigurările sociale le găsești acolo, mașina o înregistrezi aici. Eu mi-am cumpărat mașină și nu știam unde să mă duc. Eu n-am dat de un asemenea ghid. Mi s-a spus că este așa un ghid de fapt, dar el e îngropat de câțiva ani. Păi, dezgropați-l! La fel, știu că proiectul care îți permite să revii acasă cu toate lucrurile tale este și el undeva îngropat. Sunt proiecte bune, dar nu știu din ce motive, cineva le blochează”, sugerează Alex Gurdila.

Ediția video a podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău și Alex Gurdila o puteți urmări mai jos.

Găsiți podcastul „Mai Departe” cu Artur Gurău pe Europa Liberă, Spotify, Apple Podcasts, Yandex Music, dar și pe alte platforme de audio streaming.

Preluat de la: diez.md